Ogromno interesovanje! Do početka Beogradskog maratona ostalo je mesec dana - rekord po broju prijavljenih takmičara već oboren!

28.03.2024

12:44

0

Prvi put u istoriji Beogradskog maratona unapred će biti ispunjena kvota učesnika, a imaćemo povećanje broja trkača za čak 20 odsto, objasnio je Darko Habuš

Ogromno interesovanje! Do početka Beogradskog maratona ostalo je mesec dana - rekord po broju prijavljenih takmičara već oboren!
Beogradski maraton - Copyright MN Press

Do početka 37. "Beogradskog Komtrejd maratona" ostalo je mesec dana, saopštili su danas organizatori.

- Za najmasovniju međunarodnu sportsku manifestaciju u našoj zemlji i događaj sa statusom od posebnog značaja za Grad Beograd i najvišeg nacionalnog interesa za Republiku Srbiju, već sada sa sigurnošću može da se kaže da će ove godine oboriti rekorde po mnogim parametrima, ali i dodatno unaprediti brojne organizacione segmente - saopštili su organizatori.

Prema rečima organizatora, već sada je nadmašen rekord po broju učesnika, s obzirom na to da je prijavljeno više od 11.500 trkača.

- Plan je da uskoro zatvorimo prijave, čime bismo broj učesnika zaokružili na ukupno 12.000. Prvi put u istoriji "Beogradskog maratona" unapred će biti ispunjena kvota učesnika, a imaćemo povećanje broja trkača za čak 20 odsto - objasnio je direktor "Beogradskog maratona" Darko Habuš.

- Veoma nas raduje što za sve naše trke vlada sve veće interesovanje. To je potvrda da trkačkoj zajednici u čitavom regionu na stazama pružamo jedinstven doživljaj. Možemo da najavimo da ćemo ove godine imati i izuzetno kvalitetne elitne trke. Dolazi nam rekordan broj elitnih trkača, koji se i po kvalitetu izdvajaju kao nikada pre - dodao je Habuš.

On je naveo da se nada da bi 28. aprila mogao da bude oboren rekord Beogradskog maratona.

- Na ulicama Beograda očekuje se veliki okršaj takmičara iz Kenije i Etiopije i svi se nadamo da bi 28. aprila mogao da bude oboren rekord "Beogradskog maratona", koji je postavljen još 2006. godine i koji iznosi 2:10:54. Među prijavljenim atletičarima su trkači koji su sposobni da trku na 42 kilometra završe u vremenu dva sata i sedam minuta - rekao je Habuš, i naglasio da će među učesnicima biti i najbolji maratonci iz Srbije i regiona, budući da će ove godine trka na 42 kilometra ujedno biti državno prvenstvo i Šampionat Balkana u maratonu.

On je najavio da će već od samog starta trka biti primetne novine u organizaciji.

- Startovi za sve trke biće razdvojeni. Početak maratonske trke zakazan je za osam časova, polumaratonci startovaće u 9.30, a trka na 10 kilometara počeće u 11 časova. Trka zadovoljstva startovaće u 13 časova. To je učinjeno po ugledu na velike svetske maratone iz više razloga. Pre svega zbog povećanog broja učesnika, kako bismo rasteretili ne samo startnu liniju, već i okrepne stanice, čime ćemo u velikoj meri elitne trke učiniti efikasnijim i sa organizacione strane omogućiti sve uslove za obaranje rekorda staze - objasnio je Habuš.

Prvi čovek "Beogradskog maratona" najavio je i dolazak uglednih gostiju iz sveta trčanja koji će biti učesnici Sportskog foruma koji će se drugu godinu uzastopno održati u sklopu "Beogradskog maratona". Novina je i da će se celokupan muzičko-zabavni program za sve posetioce i učesnike ove godine održati na Trgu republike. Takođe, Habuš je posebno naglasio da je "Beogradski maraton" još više posvećen društvenoj odgovornosti.

- Kroz Fondaciju "Heroji Beogradskog maratona" još jednom smo na najefikasniji mogući način konkretizovali našu humanitarnu aktivnost. U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, što je jedan od osnovnih postulata u radu Fondacije, obezbeđen je humanitarni SMS broj - 3023, koji je u funkciji od 1. marta. Slanjem SMS poruke sa sadržajem "heroji" na 3023 donira se 200 dinara, a prihod je namenjen upravo poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom - zaključio je Habuš.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike