"Zatvaramo prozore, jer mislimo da ćemo se ugušiti": Zašto ceo grad već danima smrdi?

30.07.2021

17:50 >> 19:13

0

Kako za 24sedam objašnjava Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) pojava neprijatnog mirisa karakteristična je za ovo doba godine

"Zatvaramo prozore, jer mislimo da ćemo se ugušiti": Zašto ceo grad već danima smrdi?
Copyright 24sedam/Goran Sivački/Katarina MIhajlović

Učestala pojava neprijatnog mirisa koji se i ovde godine širi gradom, počela je ponovo da para nozdrve građanima, koji od količine smrada moraju da zatvaraju prozore, jer kako kažu, misle da će se ugušiti.

Pročitajte još

Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatni mirisi koje jedni opisuju kao “balegu i fekalije”, a drugi “kiseline koje štipaju za oči”, pojavljuju se poslednjih godina krajem jula ili početkom avgusta, a na udaru svaki put se nađu stanovnici leve obale Dunava, Dorćola, Mirijeva, Karaburme, ali se neretko smrad širio i na sam centar grada.

24sedam/ Katarina Mihajlović

Kako za 24sedam objašnjava Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) pojava neprijatnog mirisa karakteristična je za ovo doba godine i obično traje tri do pet dana.

– Neprijatan miris se javlja zbog intenzivnog raspadanja organskih i drugih materija, a tome dodatno doprinosi i visoka temperatura, kao i nedostatak sistema za preradu otpadnih voda, ali i topao vetar koji dodatno širi taj smrad – objašnjava Šoštarić i dodaje da je problem i to što naši kanali i reke služe kao otvorena fekalna kanalizacija.

Andrej Šoštarić, doktor hemijskih nauka Printscreen/ Youtube

Ipak, kako on ističe, GZZJZ svakodnevno obavlja kontrolu vazduha.

– U vazduhu nije došlo do povećanja zagađujućih materija zbog smrada. Aktuelni podaci pokazuju da je dobar. Važno je da neprijatan miris ne utiče na kvalitet vazduha, već je samo narušen komfor građana – kazao je naš sagovornik.

Na pitanje koliko dugo će neprijatan smrad ostati u vazduhu, Šoštarić navodi da to zavisi od klime, temperature, pritiska, ali i vodostaja. Glavni problem je taj što nije moguće utvrditi tačnu lokaciju odakle potiče neprijatan miris – zaključuje Šoštarić.

“Zbog smrada ne možemo da sušimo veš na terasi”

24sedam/ Katarina Mihajlović

Stanari leve obale Dunava za 24sedam kažu da se neprijatni mirisi šire iz Poljoprivrednog kombinata Beograda (PKB), zbog čega prozore svojih kuća uglavnom drže zatvorene.

– Smrad je nepodnošljiv. Veoma često smo u situaciji da zatvaramo prozore, jer imate utisak da ćete se ugušiti od količine smrada. Kada je napolju toplije smrad je još gori, a u tim danima čak ni veš ne sušimo na terasi – rekla je Slavica T. koja živi u Borči 2.

Pročitajte još

Njenog mišljena je i jedan Borčanac koji stanuje bliže PKB-u, u Malom Zbegu.

– Problem je iz godine u godinu sve veći. Sa njiva PKB-a se širi nesnosan smrad, a ne vidim rešenje ovog problema. Ko nas šta pita… – kazao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike