Preminuo glavni arhitekta Sava Centra: Đorđe Maksimović ostavio ogroman trag u arhitekturi Beograda

21.02.2024

11:09

0

Autor: R.M.

Maksimović je sem Srbije radio na mnogim značajnim projektima širom sveta

Preminuo glavni arhitekta Sava Centra: Đorđe Maksimović ostavio ogroman trag u arhitekturi Beograda
Copyright Instagram/Sava centar

Arhitekta Stojan Maksimović, glavni arhitekta Sava centra, preminuo je u 90. godini.

– Sa velikim žaljenjem primili smo vest da nas je napustio Stojan Maksimović, doajen srpske arhitekture i glavni arhitekta Sava centra. Stojan Maksimović ostaje upamćen po zdanjima koja su promenila sliku Beograda; kao autor brojnih projekata, kako u Srbiji, tako i širom sveta – saopšteno je iz SC.

Maksimović se rodio u Subotici a nakon završetka Arhitektonskog fakulteta 1956., radio je u Urbanističkom zavodu grada Beograda, da bi 1970. do 1982. prešao u Direkciju za izgradnju i rekonstrukciju grada. 

Specijalizaciju je radio u Minhenu na Arhitektonskom fakultetu u ateljeu profesora Jozefa Videmana a četiri godine proveo je radeći u Kuvajtu kao rukovodilac međunarodnog multidisciplinarnog tima na svim elementima velikog projekta Kongresnog centra i Bajan parka. 

Iako taj projekat nije ostvaren, Maksimović nastavlja karijeru u Minhenu a od 1987. i u SAD gde se priključuje zajednici arhitekata The Architects Collaborative.

Tamo 1992. godine osniva vlastiti arhitektonski studio Stojan Maksimovic Architect u Nahantu – država Masačusets i nastavlja da se bavi arhitektonskim projektovanjem stambenih i javnih građevina i urbanističkim projektovanjem. 

Bavio se i akvarelnim slikarstvom a za svoja dela je čak dobio nagradu dnevnog lista „Borba“ (1977), Oktobarsku nagradu grada Beograda.

Za ukupan opus dobio je i najveće kolegijalno priznanjem Saveza arhitekata Srbije – Velikom nagradom za arhitekturu 1990. godine.

Pored Sava centra među najznačajnija arhitektonska ostvarenja Stojana Maksimovića spadaju restoran „Ušće“ na levoj obali Save u Beogradu (1960–63), Zgrada Skupštine opštine Novi Beograd (1961–73), Zgrada V opštinskog javnog tužilaštva u Ustaničkoj broj 14 u Beogradu (1965–68), Hotel „Interkontinental“ u Beogradu (1979), stambena zgrada na uglu Južnog bulevara i Maksima Gorkog u Beogradu (1971–74), stambene zgrade u nizu u Strumičkoj ulici u Šumicama (1972–74), Sportski centar „Vračar“ (1967–69), stambeni soliter u Mileševskoj…

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike