Opozicija će učiniti sve da ne dođe do konstitutivne sednice Skupštine Beograda!

16.02.2024

12:20

0

Da li postoji većina, videćemo u ponedeljak. Postoje razne spekulacije, ali na delu ćemo videti ko će podići ruku i podržati dosadašnju vlast - rekao je Oberknežev

Opozicija će učiniti sve da ne dođe do konstitutivne sednice Skupštine Beograda!
Skupština grada Beograda - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Nebojša Oberknežev iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je opozicija rekla da će učiniti sve samo da do konstitutivne sednice Skupštine Beograda ne dođe, a da će se u ponedeljak videti koji će njihovi konkretni potezi.

- Ali, ako sudimo po onome što su učinili u republičkoj Skupštini, ne poštujući najviše zakonodavno telo u ovoj državi, onda možete zamisliti šta će tek u Beogradu uraditi - ocenio je Oberknežev.

Dodao je da se sve vreme tokom ovog izbornog ciklusa opozicija najviše koncipirala na Beograd i ocenio da će u ponedeljak, kada bude konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda, oni učiniti sve samo da do toga ne dođe.

- Da li postoji većina, videćemo u ponedeljak. Postoje razne spekulacije, ali na delu ćemo videti ko će podići ruku i podržati dosadašnju vlast - rekao je on.

Oberknežev je istakao da se opozicija nije pojavila ni u vojvođanskom parlamentu, dok su u republičkom parlamentu položili zakletvu na hodniku, što, dodaje on, pokazuje nepoštovanje države. Komentarišući listu minimalnih uslova za održavanje novih izbora sa kojom je izašao ProGlas, Oberknežev je rekao da je od svih uslova suština da lista ne može da nosi ime onoga ko se na listi ne nalazi, što je, smatra on, isključivo usmereno protiv imena i prezimena predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- ProGlas se sada definitvno u potpunosti svrstala sa listom 'Srbija protiv nasilja', odnosno koalicijom Dragana Đilasa. Mi vidimo da oni to rade paralelno, zajedno sa rezolucijom u Evropskom parlamentu. Od svih tačaka koje su oni tamo nabrojali i to baš na Dan državnosti, suština je da se lista koju podržava Aleksandar Vučić ne može nazvati po imenu predsednika ove države - naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost oročene tehničke vlade, na čemu i dalje insistira Demokratska stranka, Oberknežev ističe da ne vidi razlog da neko od opozicije daje takve izjave jer je to završeno pitanje kada je reč o republičkoj Skupštini, odnosno Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu, zajedno sa koalicionim partnerima.

- Izbori su bili 17. decembra, tražili su prevremene izbore, dobili su ih i za vojvođanski i republički parlament i za Beograd. Kada, s jedne strane, uzmete da imate skoro dva miliona glasova, a s druge strane oko 900 hiljada, same te brojke pokazuju volju naroda ko želi da ga predstavlja u naredne četiri godine - rekao je on.

Oberknežev smatra da je bitan nastanak pokreta za narod i državu, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da bi se narod ujedinio i kako bi se sve patriotske stranke, organizacije i pojedinci uključili i pomogli u obnavljanju države.

- Videćemo u narednom periodu šta to tačno sve znači i kako će se to razvijati. Pretpostavljam da će sve organizacije, pojedinci koji nisu želeli da pristupe određenoj stranci prosto ući u ovaj pokret. Imamo probleme i u unutrašnjosti i u spoljašnjosti, živimo u svetu velikih previrenja, imamo probleme na prostoru KiM, s te strane je veoma bitno da se napravi određeni pokret i da se sve patriotske stranke, organizacije i pojedinci uključe i pomognu u obnavljanju države - ocenio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike