Danas istovremena počasna artiljerijska paljba u Beogradu, Novom Sadu i Nišu!

14.02.2024

07:11

0

Istovremena paljba i defile brodova počeće u 16 časova

Danas istovremena počasna artiljerijska paljba u Beogradu, Novom Sadu i Nišu!
Copyright Instagram printscreen/milosvucevic_odbrana

Istovremena počasna artiljerijska paljba sa Beogradske, Petrovaradinske i Niške tvrđave, uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu, biće organizovana sutra povodom proslave Dana državnosti.

Istovremena paljba i defile brodova počeće u 16 časova, objavljeno je na instagram nalogu sretnjedandrzavnosti.

Podsetimo, Dan državnosti Srbije - Sretenje je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Кragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Кnjaževstva Srbije - Sretenjski ustav. 

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. 

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. Кao državni praznik u Republici Srbiji obnovljen je 10. jula 2001, a slavi se od 15. februara 2002. godine.

U periodu od 1990. do 2001. Dan državnosti Srbije slavio se 28. marta, u znak sećanja na 28. mart 1989. kada je Skupština SR Srbije usvojila amandamne na Ustav SR Srbije i znatno smanjila ovlašćenja autonomnih pokrajina.  

U periodu od 1945. do 1990. kao jedini republički praznik u SR Srbiji obeležavan je Dan ustanka naroda Srbije, koji je takođe ukinut 2001. godine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike