Divljanje automobilima i roštiljanje u Spomen-parku Jajinci: Ko treba da zaštiti sećanje

08.02.2024

14:46

0

Tragovi automobilskih guma još se mogu videti u spomen-parku u Jajincima

Divljanje automobilima i roštiljanje u Spomen-parku Jajinci: Ko treba da zaštiti sećanje
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Spomen-park Jajinci, gde su nacisti ubili najmanje 70 hiljada muškaraca, žena i dece, ponovo je mesto gde se divlja automobilima.

Spomen-područje koje čuva sećanje na Sremski front, gde su stradale hiljade onih koji su živote žrtvovali za slobodu, pretvoreno je u sankalište. To nisu izolovani slučajevi.

Tragovi automobilskih guma još se mogu videti u spomen-parku u Jajincima, koji je dve nedelje, po ko zna koji put, bio poligon za bahate vozače.

Antonio Ahel/ATA Images
 

- Mi ovakvim ponašanjem šaljemo jednu poruku, pre svega poruku nama samima, da smo nedostojni tih predaka koji su ovde i pobijeni i zakopani, ali i da se ne staramo o našim stratištima i da nam je kultura sećanja na zaista niskom nivou - kaže Bojan Arbutina iz Muzeja žrtava genocida.

Ističe da je Muzej već pokrenuo niz aktivnosti, kako bi se ta memorijal sačuvao.

- Poput fizičko-tehničkog obezbeđenja, gde će biti postavljene rampe kako vozilla više ne bi mogla na ovaj memorijalni prostor. Zatim, biće instalirane kamere. Biće unajmljeno i obezbeđenje koje će se starati o njemu 24 časa - ističe Arbutina.

Iako je na tom mestu tokom Drugog svetskog rata streljano 80.000 Srba, Jevreja i Roma, pojedince to ne sprečava da na travnjaku prave roštilj, slave dečji rođendan, pa i da se sunčaju.

- Ta reč "park" verovatno naše sugrađane asocira da je to parkovski prostor, da oni tu mogu da se ponašaju kao u regularnim parkovima i jedna od inicijativa Muzeja žrtava genocida biće da se preimenuje u Spomen-područije Jajinci, kako bismo i na taj način možda doprli do svesti sugrađana - kaže Arbutina.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

Nije retkost da se spomenici skrnave i na Kalemedanu, čak nekoliko puta mesečno, najčešće grafitima. Poslednji put u novembru prošle godine.

- Imajući u vidu da svi ovi spomenici datirju iz vremena različitog istorijskog doba, to su jako osetljivi materijali i svi radovi moraju da se obavljaju jako stručno i precizno. Što se tiče grafita, moraju da se upotrebljavaju i neinvazivna sredstva kako ne bi došlo do dodatnog oštećenja - objašnjava Abela Lukovac iz Beogradske tvrđave.

Na Kalemdanu bi uskoro trebalo da počne da radi 67 kamera. To će doprineti boljoj zaštiti spomenika, ali i celog kulturno-istorijskog kompleksa.

U Sekretarijatu za kulturu kažu da je za uništavanje, prljanje, skrnavljenje spomenika propisana kazna od 15.000 dinara.

U Muzeju žrtava genocida za RTS kažu da nikada niko nije kažnjen za skrnavljenje, a u MUP-u da za poslednji slučaj vožnje po spomen-parku Jajinci nisu dobili prijavu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike