Još 4 beogradska restorana dobila preporuku od Mišlenovih inspektora! "Radujemo se, ali priželjkujemo zvezdice"

20.01.2024

18:47

0

Mišlenovom preporukom se od ove godine okitio i kultni beogradski restoran, stecište intelektualne elite grada već decenijama – „Klub književnika“

Još 4 beogradska restorana dobila preporuku od Mišlenovih inspektora! "Radujemo se, ali priželjkujemo zvezdice"
profimedia-0192893209 - Copyright Profimedia

Beograd postaje sve značajnije mesto na evropskoj gastronomskoj mapi. Od ove godine, na listi preporučenih restorana, od svetski poznatog Mišlena, su četiri nova, pa ih je sada ukupno 22. Kako se očekuje, Mišlenovi inspektori će uskoro zaći dublje u Srbiju jer ima mnogo restorana van Beograda koji zaslužuju da se nađu na listi.

Mišlenovom preporukom se od ove godine okitio i kultni beogradski restoran, stecište intelektualne elite grada već decenijama – „Klub književnika.

Tu je glavni kuvar Beograđanin koji je znanje sticao svuda po svetu. Kaže, najviše je naučio u Dubaiju gde je gotovo tri godine radio kod Pjera Ganjea, koji diktira modne tokove u kuvanju.

„Definitivno mi je drago da smo deo toga. S druge strane zaista je na kraju dana nebitno, više je bitno da mi svih ovih prethodnih godina radimo ono što volimo da radimo i što nas ispunjava da izdržimo u našoj misiji i viziji. A sve što dođe kao nagrada je dobrodošlo“, kaže Branko Kisić, glavni kuvar u „Klubu književnika“.

Šefovi kuhinja u najprestižnijim restoranima u gradu su uglavnom mladi ljudi od tridesetak godina. Tih godina je i šef kuhinje u restoranu SkyLounge u hotelu „Hilton“ koji je već drugu godinu na Mišlenovoj listi.

„To je pokazatelj da smo mi održali kvalietet kroz ovu napornu godinu rada, a nadam se da će i ova naredna biti još napornija, da ćemo što više gostiju koji dođu u naš restoran zadovoljiti sa njihovim ukusima koje im mi dočaravamo“, navodi šef kuhinje.

"Raduju nas Mišlenove preporuke, ali priželjkujemo zvezdice"

Popularnost svetskih kuvara kao što su Gordon Remzi, Džejmi Oliver ili Rudolf Van Vin, blizu je one koju imaju Bijonse, Bred Pit ili Majli Sairus, ili nekada „Bitlsi“ i „Stonsi“.

„Obično kad god da odemo u neko društvo, kad se čuje da je neko kuvar, tu bude brdo nekih pitanja, bilo od domaćica, bilo od kolega, bilo od prijatelja, laska nam, ne mogu da kažem da ne laska. Raduju nas Mišlenove preporuke, ali priželjkujemo zvezdice.“

„Ja se nadam prvenstveno da ćemo mi još proširiti broj restorana koji su preporučeni od strane Mišlena, a za zvezdice ćemo sigurno sačekati jedno par godina. To je neki šablon, na osnovu neke statistike koju sam ja pratio. Treba da se napravi određeni broj Mišlenovih restorana, pa da onda krenu da ulaze u malo detaljnije stvari“, napominje Aleksandar Vasilijević, predsednik UO HOREKA, Udruženja hotelijera i ugostitelja.

Koliko su za turizam jedne zemlje važne preporuke, najbolje ilistruje činjenica da mnogi turisti kada prvi put odu u neku zemlju, obilaze ono što je Unesko stavio pod svoju zaštitu, a jedu tamo gde im je preporučio Mišlen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike