U Beogradu danas izjednačen rekord! Pre 34 godine u glavnom gradu izmerena ova temperatura

01.12.2023

20:13

0

Autor: M. Vu.

Italija i Balkan se nalaze pod uticajem ciklona čiji je prizemni centar iznad severozapadne Italije

U Beogradu danas izjednačen rekord! Pre 34 godine u glavnom gradu izmerena ova temperatura
Ilustracija - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

U Beogradu je danas izjednačen temperaturni rekord za najvišu decembarsku temperaturu, koji iznosi 22.6°C. Prethodno je ova temperatura izmerena 16. 12. 1989. godine. 

Najtoplije u Srbiji je bilo u Loznici sa 24.2 i Valjevu 23.5 stepeni.

Na zapadu Srbije će naredna noć biti tropska.

Italija i Balkan se nalaze pod uticajem ciklona čiji je prizemni centar iznad severozapadne Italije.

- Preko ogromnog dela Evrope se, od severzapada Afrike, pruža, prema istoku i severoistoku Evrope, moćna mlazna struja. U sektoru ove atmosferske reke vetrova oblaci jure preko 100 km/h. U južnom delu, koji se prostire preko Srbije, izražen je fenski efekat jugozapadnog vetra, naročito tokom večernjih i noćnih sati, kada vetrovi mlazne struje niskog nivoa dostižu svoj maksimum i ne dozvoljavaju temperaturi da opadne. Zbog izraženog fenskog efekta vetra, oblaci ne donose padavine, osim priobalnom području navetrenih strana Dinarida. - piše Hailz Srbija.

Nagli temperaturni šok najavljen za Srbiju tokom vikenda

Srbiju će zahvatiti hladan front iz Hrvatske, donoseći sa sobom snažan severozapadni vetar, naglu promenu temperature i padavine koje će se manifestovati kao kiša u nižim delovima, dok će brdsko-planinski predeli dobiti sneg. Postoji mogućnost susnežice i snega i u nižim predelima.

Iako se očekuje slabljenje padavina dok se fronta bude kretao prema Srbiji, nije verovatno da će doneti značajnije padavine nad područjem Srbije, a mogu se brzo zaustaviti nakon dolaska.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

Nedelja će biti izuzetno hladna, s maksimalnim temperaturama od 2°C na severu Srbije do 12°C na jugu, dok će Beograd imati maksimalnu temperaturu od 3°C.

Naredna sedmica će započeti suvim vremenom. Ponedeljak će biti sunčaniji, ali veoma hladan, uz vedro jutro i umeren mraz širom zemlje. Jutarnje temperature će biti ispod -5°C u nizijama, posebno na severu, dok će na planinama biti ispod -10°C. Dnevne temperature će se kretati od 0 do 4°C.

Nakon prolećnog početka decembra s temperaturama koje su nalik proleću, očekuje se iznenadno drastično zahlađenje tokom drugog dana vikenda. Iako se ne očekuju obilne padavine ili sneg poput onih u Sloveniji ili Hrvatskoj, nagli pad temperature za oko 20 stepeni može imati negativan uticaj na ljude, posebno one sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike