Jezivo upozorenje u susedstvu: "Dolazi nam jedan od najjačih ciklona u zadnjih 10 godina! Molimo vas, sklonite se"

02.11.2023

20:55

0

Zbog nevremena koje se približavalo sa Alpa, aktiviran je crveni meteo-alarm

Jezivo upozorenje u susedstvu: "Dolazi nam jedan od najjačih ciklona u zadnjih 10 godina! Molimo vas, sklonite se"
jedan od najjačih ciklona u poslednjih 10 godina stiže u Sloveniju - Copyright Printscreen/Iks/@ASKMeteo

„Stiže jedan od najjačih ciklona u poslednjih deset godina, sklonite se na vreme, čekaju nas jesenje poplave, otvorili smo domove i škole za sve one koji se ne osećaju bezbedno kod kuće“, jedna je od alarmantnih poruka koje su današnji predstavnici Agencije za životnu sredinu i civilnu zaštitu Slovenije poslali svojim građanima.

Zbog nevremena koje se približavalo sa Alpa u Sloveniji, aktiviran je crveni meteo-alarm. Očekuju se velike količine padavina, jaki udari vetra i izlivanje reka.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske za danas je u popodnevnim satima proglasio crveni alarm za tri hrvatske regije - Rijeku, Knin i Split, dok je za ostatak zemlje na snazi narandžasto upozorenje na vremenske prilike.

 

 

Najavljuje se da će Hrvatsku zapljusnuti talas obilnih padavina, porast vodostaja reka, a upozoravaju i na bujične i urbane poplave. DHMZ upozorava – izbegavajte putovanja koja nisu izuzetno važna!

Obilna kiša večeras bi mogla zahvatiti područje severnog Jadrana i Gorskog kotara, a sutra će se proširiti na područje Like, srednjeg Jadrana i unutrašnjosti, a postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Prema najavama meteorologa iz Slovenije i Hrvatske, čini se da se sprema scenario od maja ove godine, kada su Hrvatsku zahvatile velike poplave, posebno područje Obrovca, Hrvatske Kostajnice i Dvora na Uni.

Urbane poplave su prvenstveno rezultat sve veće urbanizacije gradova i nedostatka vodopropusnih površina. Zbog ovoga gradske kanalizacione mreže ne mogu da „progutaju” veliku količinu padavina koje padnu za kratko vreme. 

Novosel: Porast vodostaja se očekuje u slivu Soče

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda rekao je danas da zasada sve prognoze govore da obilne padavine koje će zahvatiti Sloveniju neće izazvati veliki vodeni talas u Hrvatskoj i da se glavne hrvatske reke neće izliti.

Profimedia
 

"Najverovatnije ćemo proći mnogo bolje od Slovenije, s obzirom na to da se najveći deo padavina i porasta vodostaja očekuje u slivu Soče, a ne Save. Očekujemo da će sutra oko ponoći u Zagrebu biti vrhunac vodenog talasa. Sava  u blizini Zagreba će biti oko pola metra niža od nivoa za proglašenje redovnih mera odbrane od poplava. Nizvodno od Zagreba prema Sisku biće proglašene redovne mere odbrane od poplava, iako će nivo Save biti oko jedan metar niži – ističe Novosel.

Prema njegovim rečima, slična situacija se očekuje i na reci Kupi, kao i na slivovima Korane i Mrežnice. Iz pravca Ptuja iz Drave i Mure očekuje se izlivanje veće količine vode, ali to, ističe Novosel, neće biti ni blizu količini koja je poplavila Međimurje u avgustu ove godine. Tako se na lokaciji Drava - Botovo očekuje da nivo reke bude oko metar i po niži od nivoa kada se najave redovne mere odbrane od poplava.

Građani Hrvatske Kostajnice ovoga puta ne moraju strahovati od velikih poplava. Una ju je poslednji put poplavila u maju ove godine. Bila je to šesta poplava koja je poplavila gradsko područje u poslednjih devet meseci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike