Propast čuvenog trgovca i dalje odzvanja u ušima Beograđana: Kako je prvi šoping mol postao gradska rupa

14.08.2021

08:01 >> 09:13

0

Slaviju je trgovac Vlada Mitić odabrao kao mesto gde će izgraditi najveću ikada viđeu robnu kuću, međutim, Drugi svetski rat je uništio njegov san

Propast čuvenog trgovca i dalje odzvanja u ušima Beograđana: Kako je prvi šoping mol postao gradska rupa
Copyright Facebook

Čuvena i prazna robna kuća na Slaviji koja je pre skoro 80 godina odudarala od ostatka ovog dela grada, evocira sećanje na kupoholičare predratnog grada koji su jednom krenuli u korak sa zapadnjačkim trendom.

Od nje ostalo je samo prazno sećanje na čuvenog trgovca Vladu Mitića, a sa njegovim imenom ostala je i “Mitićeva rupa” koja se danas sve manje spominje pod tim imenom.

Facebook

Slaviju je Mitić odabrao kao mesto gde će izgraditi najveću ikada viđenu robnu kuću u Jugoslaviji, soliter koji bi nadvisio i “Albaniju”, međutim, Drugi svetski rat uništio je njegov san.

To bi bila preteča velikih šoping molova, ali umesto današnjih “fabrika kupovina” pravu draž ovog zdanja činilo bi staklo, moderni izlozi sa bogatim aranžmanom po uzoru na pariske, iza kojih bi trgovci brižljivo ređali robu krojenu po poslednjoj modi.

Facebook

“Trgovački grad”, kako su ga mediji tada nazivali, na maketi je delovao kao tajnovit lavirint stepeništa, eskalatora, liftova i mnoštva prodavnica. Ali, sve je zapravo bilo osmišljeno za brzo i jednostavno kretanje, laku kupovinu baš svega što je jednom domaćinstvu potrebno, bez nepotrebnog gubljenja vremena u užurbanom gradu gde je svaki minut postao dragocen.

– Mesto lutanja po gradu i traženja pogodne robe – ovde se roba nudi sama – pisale su novine.

Facebook

Nažalost, od jedne spektakularne vizije ostala je samo – rupa.

Na prostoru dašanjeg parka Mitićeva rupa od 1946. do 1980. godine bilo je u planu 26 različitih projekata, ali nijedan nije realizovan.

Godine 1985. za vreme mandata gradonačelnika Beograda Bogdan Bogdanović, na prostoru današnjeg parka postavljen je veliki sunčani sat.

Devedesetih godina prostor parka kupila je “Dafiment” banka, koja je planirala da tu napravi šoping centar, ali ni ovaj projekat nije realizovan, već je parcela ostala zapuštena.

Facebook

Područje je 2000. godine očišćeno i na njemu izgrađen privremeni park sa dečjim igralištem.

Pročitajte još

Proglašen za narodnog izdajnika

Vlada Mitić je završio kao “narodni izdajnik” kada se 1945. potpuno promenio sistem u zemlji i došao komunizam koji je uništavao predratne bogataše. Nije bio ubijen, niti je vek proveo u tamnici ali je jednom najmoćniji trgovac bio osuđen na poniženje – prinudni rad, gubitak časti, da moli za koru hleba i da ga Beograđani koji su mu se prethodno divili gledaju kako čisti lišće ispred Skupštine.

Ipak, Mitić je bio i ostao simbol tog vremena, preduzimač i trgovac koji je u domaćem kapitalizmu stvarao mini imperiju, delo koje će mu zauvek razneti oluje rata i revolucije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike