Radijatori u stanovima u Beogradu biće topli čitavog dana: Grejanje bez prekida od 6 do 22 sata

08.11.2023

09:18

0

Beogradske elektrane prate iz sata u sat promene temeperature vazduha u gradu kako bi mogli na vreme da reaguju

Radijatori u stanovima u Beogradu biće topli čitavog dana: Grejanje bez prekida od 6 do 22 sata
Ilustracija - Copyright Profimedia

Beogradske elektrane će od danas, u skladu sa spoljnim temperaturama vazduha, isporučivati toplotnu energiju korisnicima svakog dana od 6 sati ujutru do 22 sata uveče bez prekida, kako propisuje Gradska odluka.

Ova 58. grejna sezona u Beogradu počela je 15. oktobra, ali su na isporuku toplotne energije uticale povoljne vremenske prilike. "Od jutros Beogradske elektrane neometano pružaju uslugu snabdevanja toplotnom energijom građanima Beograda prema Gradskoj odluci o snabdevanju toplotnom energijom i svih 15 velikih toplana u Beogradu i 18 kotlarnica neometano pružaju uslugu", rekao je za Tanjug Vanja Vukić, direktor JKP "Beogradske elektrane

Kako je dodao, od jutros ima manji broj poremećaja i uglavnom se oni odnose na kućne grejne instalacije i Beogradske elektrane te poremećaje otklanjaju.

On je napomenuo da Beogradske elektrane prate iz sata u sat promene temeperature vazduha u gradu kako bi mogli na vreme da reaguju i pruže toplotnu energiju ukoliko temperatura padne ispod propisane ili obrnuto.

"Isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može da bude prekinuta u slučajevima povoljne temperature spoljašnjeg vazduha. Prekid isporuke se obavlja kada su spoljne temperature više od 15 stepeni i kada one traju duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža", rekao je Vukić.

Kada su temperature više od 15 stepeni ventil se automatski zatvara

Profimedia
 

 

"Sve toplotne predajne stanice, kojih u sistemu daljinskog grejanja ima više od 9.000, su automatizovane, imaju senzore na spoljašnjoj strani objekta i mere temperaturu vazduha u njegovom okruženju.

Kada su spoljašnje temperature vazduha više od 15 stepeni Celzijusa, automatski ventil u predajnoj stanici zatvara protok toplotne energije kroz objekat.

S obzirom da tada objekti ne preuzimaju toplotnu energiju, ne postoje uslovi za proizvodnju i distribuciju toplotne energije potrošačima", rekao je Vukić.

On je poručio građanima Beograda da nemaju razloga za zabrinutost. "Beogradske elektrane su obezbedile dovoljnu količinu energenata, preko 96 posto koristimo gas za proizvodnju toplotne energije, naravno imamo i ostale energente - komprimovani gas i ugalj na nekoliko elektrana.

Po Zakonu o energetici mi smo u obavezi da obezbedimo i rezervni vid energenata. I to smo učinili, imamo dovoljne količine energenata", rekao je Vukić. On je rekao da će Beogradske elektrane u narednom periodu biti spremne za sve potencijalne probleme, da imaju dovoljan broj ekipa za potrebne intervencije. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike