Obeležen Dan odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu: "Večna slava i hvala braniocima"

07.10.2022

10:28

0

Herojska odbrana Beograda i čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića večno će biti zapisani kao simbol borbe srpskog naroda i srpske vojske - rekao je Jovan Jokić

Obeležen Dan odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu: "Večna slava i hvala braniocima"
6e9bc4589af53b03fce6767bb961988e_3636459945 - Copyright Beoinfo

Član Gradskog veća Jovan Jokić danas je povodom Dana herojske odbrane Beograda 1915. godine položio venac, u ime Grada Beograda, na Spomen-kosturnicu braniocima Beograda na Novom groblju.

Jokić je podsetio da Grad Beograd i Beograđani svakog oktobra iskazuju zahvalnost braniocima grada koji su položili svoje živote za slobodu Srbije.

- Večna slava i hvala braniocima koji su se za Beograd borili do poslednjeg, žrtvujući živote za odbranu svog grada i svoje domovine. Herojska odbrana Beograda i čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića večno će biti zapisani kao simbol borbe srpskog naroda i srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ovim činom podsećamo i potomke da ne zaborave njihovu žrtvu, da ih se uvek sećaju i da njihova borba bude putokaz za sve nas kako se čuva i brani svoja zemlja i svoj narod - rekao je Jokić.

Beoinfo
Jovan Jokić

Tom prilikom, u prisustvu predstavnika diplomatsko-konzularnih predstavništava islamskih zemalja, kao i predsednika opštine Palilula Miroslava Ivanovića, održan je i pomen vojnicima muslimanske veroispovesti koji su kao branioci Beograda sačinjavali 4. bataljon 10. puka Srpske vojske, a koji je održao muftija Mustafa Jusufspahić. Ovi borci držali su jednu od poslednjih barikada koja se nalazila između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta i svi su izgubili svoje živote braneći Beograd.

Vence su položili i članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Udruženja boraca i potomaka poštovalaca NOR-a 6. ličke proleterske divizije, kao i Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike