Omiljeno "kupalište" maturanata odlazi u istoriju: Evo šta će nići na mestu sadašnje fontane na Trgu Nikole Pašića

28.10.2023

21:44

0

Postojeći vodoskok će biti srušen, zajedno sa svim elementima, slojevima konstrukcije i instalacijama

Omiljeno "kupalište" maturanata odlazi u istoriju: Evo šta će nići na mestu sadašnje fontane na Trgu Nikole Pašića
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Fontana na Trgu Nikole Pašića, omiljeno "kupalište" maturanata, uskoro odlazi u istoriju jer je Grad Beograd nedavno objavio tender za rekonstrukciju ovog platoa. 

Postojeći vodoskok će biti srušen, zajedno sa svim elementima, slojevima konstrukcije i instalacijama, a na njegovom mestu biće izgrađena nova fontana, bez velikog vodoskoka, po uzoru na originalnu koja je od 1959. do 1987. krasila tadašnji Trg Marksa i Engelsa.

Imaće formu izduženog bazena, odnosno tzv. "vodenog ogledala", a po čitavom njenom obodu nalaziće se mlaznice kojima će se postizazi efekat jakog žuborenja vode. Osim po obodu fontane, mlaznice će u formi prstena biti postavljene i u delu fontane ka MTS dvorani.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, nova fontana biće osvetljenja podvodnim LED reflektorom.

Trg će zadržati prepoznatljivu crvenkastu boju, jer će postojeće betonske ploče biti zamenjene granitnim pločama crvenkaste boje, pravougaonih kvadritnih oblika, sitnozrnaste strukture. Kao primeri se u tenderskoj dokumentaciji navode "Porfido red luna", "Porfido rosso", "Red Cimberly", "Ruby red" i sl.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, radovi na restauraciji spomenika Nikoli Pašiću, nisu obuhvaćeni ovim projektom.

Spomenik ostaje na istom mestu ali je, kako se navodi, neophodno da se tokom izvođenja radova na trgu, on zaštiti od oštećenja.

Procenjena vrednost radova je 585 miliona dinara bez PDV, a tenderom je predviđeno da posao bude obavljen u roku od 210 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike