Tačno 500 godina od pada Beograda: U Hramu Svetog Save u subotu parastos stradalima tokom otomanskog ropstva

25.08.2021

15:47

0

Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd pozivaju građane da prisustvuju parastosu i da zajedno odamo počast  hrabrim braniocima Beograda - kaže Vesić

Tačno 500 godina od pada Beograda: U Hramu Svetog Save u subotu parastos stradalima tokom otomanskog ropstva
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Na predlog grada Beograda Srpska pravoslavna crkva na Veliku Gospojinu, u subotu, 28. avgusta, u 12 sati u Hramu Svetog Save služi parastos svim  postradalim u Beogradu tokom otomanskog ropstva, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pozvao građane da prisustvuju parastosu.

On je podsetio da se u nedelju, 29. avgusta navršava tačno 500 godina od kako su Turci, 29. avgusta 1521. godine, okupirali Beograd.

Sve beogradske crkve, pravoslavne i katoličke, pretvorne su tada u džamije, a preživelo srpsko stanovništvo silom je naterano na marš smrti do Carigrada gde su preseljeni. Tako je počela 346 godina duga turska okupacija Beograda i najteži period u istoriji našeg grada.

Pročitajte još

– Srpska pravoslavna crkva i Grad Beograd pozivaju građane da prisustvuju parastosu i da zajedno odamo počast  hrabrim braniocima Beograda, Srbima stradalim tokom marša smrti do Carigrada kao i svim hrišćanima pogubljenim tokom otomanske okupacije – napisao je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike