Dejan je učitelj kakvog svaki roditelj poželeti može za svoje dete: Đacima uvek ponavlja dve poruke (FOTO)

28.08.2021

06:45 >> 17:50

0

Autor: Jovana Vrećo

U njegovom odeljenju svako dete otkrije da ima neki talenat - za pisanje, sviranje, sport...

Dejan je učitelj kakvog svaki roditelj poželeti može za svoje dete: Đacima uvek ponavlja dve poruke (FOTO)
Copyright Dejan Gigić, 24sedam/Goran Sivački

Učitelja Dejana Gigića, koji već 31 godinu radi u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” na Zvezdari, svaki roditelj poželeti može za svoje dete.

Ispratio je osam generacija, a od 1. septembra u njegove klupe sešće njemu poznata lica, njegovi četvrtaci, ali kako kaže za 24sedam, i kada završe, tu nije rastanak. Spona koju sa njima stvori za četiri godine je neraskidiva.

Ovaj učitelj vedrog lika, a i duha, po mnogo čemu je poseban. U njegovom odeljenju svako dete otkrije da ima neki talenat: za pisanje, sviranje, sport…

24sedam/Goran Sivački

Priča kako svakoj generaciji napravi neku knjigu kao svojevrsni dnevnik odrastanja, da bi na jednom mestu imali sačuvane radove, pesme, fotografije, diplome i sve uspomene koje su sticali tokom četiri godine.

– Zajedno sa roditeljima uspevam to da uradim. Treba mnogo rada, angažovanja, sakupljanja, i tu postoji samo lično zadovoljstvo – ističe ovaj učitelj.

24sedam/Goran Sivački

Da njegova posvećenost i rad sa decom daju rezultate, pokazuje činjenica da je on jedini učitelj u Beogradu čije celo odeljenje nauči da svira blok flautu, za jedan čas nedeljno nastave iz Muzičkog, do četvrtog razreda, dok u ostalim samo deo njih.

– Naravno, ne sviraju profesionalno, ali neki uspeju i za jedan čas da nauče – kaže Gigić.

24sedam/Goran Sivački

Zovu ga i na svadbe

I kada isprati generaciju, mnogi mu se vraćaju godinama kasnije po savet, zovu ga na venčanje, a ima i onih koji dođu da ga upoznaju sa svojim klincima.

– Čujem se i sa pojedincima iz moje prve generacije, a to je, verovali ili ne, čak 1983. godište – kaže on.

Pročitajte još:

Smatra da je ključ njegove trajnosti, kao i u odnosu sa đacima, upravo u poverenju koje je tokom tih godina učiteljovanja izgradio.

– Važno je znati da je to poverenje kod dece moguće izgraditi jedino ako su roditelji nešto pričali o školi, u pozitivnom kontekstu. Onda nas deca upoznaju i sve krene prirodnim tokom – objašnjava naš sagovornik.

24sedam/Goran Sivački

Dve poruke vodilje za decu

Gigić kaže da su tehnologije previše uzele maha, ali i da, iako lično nije za to, shvata potrebu društva, ali da u svemu tome treba pronaći i balans.

– Ne može roditelj dati detetu da od rane dobi koristi telefon, jer mora biti svestan koliko je to opasno – rekao je Gigić, i dodao da roditelji često ne vide svrhu u učenju, te da decu štite od previše stvari, kao i da mališanima zbog toga slabi motorika.

Eksperiment

Jednom prilikom Gigić je napravio eksperiment. Poređao je decu u prvom razredu i uzeo loptu:

– Rekao sam im: “Sad ću da vam bacam loptu, a vi je uhvatite”. Njih 16 nije diglo ni ruku, znači da nisu loptu nikad videli u životu.

Kroz svoj rad, kako kaže, želi da deci pošalje određene poruke, pa im uvek ponavlja: “Učenje se isplati” i “Porodica je najvažnija”, i naglašava:

– Mi učitelji smo samo jedna važna stanica u njihovom životu, koja može mnogo da im pomogne!

24sedam/Goran Sivački

“Teško je s njima raditi, ali su oni naše blago”

Iako je lepo raditi sa decom, ljudi ponekad nisu svesni težine i odgovornosti tog posla.

– Oni su najveće bogatstvo našeg društva i naša budućnost. Od toga kako se mi ponašamo, zavisi kakvi će i oni biti. Jer oni će sutra biti lekari, vozači, radiće u prodavnici, a to je upravo društvo u kojem treba da svi živimo – zaključuje Gigić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike