Nema više ćumura i otvorenog plamena: Odbornici Skupštine Beograda glasaju o novom zakonu

28.08.2021

12:09 >> 12:12

0

Autor: 24sedam

Primena odluke odložena je za počev od 1. januara 2022. godine kako bi se dalo vremena svim stanarima na teritoriji grada Beograda za prilagođavanje novim pr

Nema više ćumura i otvorenog plamena: Odbornici Skupštine Beograda glasaju o novom zakonu
Copyright Pixabay

Goran Vesić izjavio je da će odbornici Skupštine grada Beograda u ponedeljak glasati za odluku kojom se zabranjuje korišćenje ćumura i otvorenog plamena u stambenim zgradama.

– Jedna od najčešćih primedbi građanki i građana Beograda su mirisi koji stambenim zgradama dolaze od ugostiteljskih objekata kao i onih koji se bave poslovanjem u stanovima. Zato će odbornici glasati u ponedeljak o zabrani upotrebe otvorenog plamena, a naročito upotreba ćumura u posebnim delovima zgrade (zatvorenim i otvorenim prostorima), zajedničkim prostorima, kao i na zemljištu za redovnu upotrebu zgrade – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je dodao da je sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije, analizom slučajeva izbijanja požara na teritoriji grada Beograda, utvrdio da se ljudski faktor navodi kao najzastupljeniji uzrok izbijanja požara, posebno u stambenim zajednicama i to upotrebom otvorenog plamena na terasama stambenih objekata, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

– Upotreba otvorenog plamena najčešće na terasama i to naročito prilikom pripreme roštilja, pri naletu i najmanjeg vetra dovodi do izbijanja i širenja požara unutar stambenog prostora korisnika, a često se prenosi na stambenu jedinicu pored, iznad ili ispod nje – napomenuo je Vesić na TV Prva i dodao da je motiv zabrane pre svega preventivno delovanje, s obzirom na činjenicu da je u porastu broj požarom obuhvaćenih objekata na teritoriji grada Beograda, a u cilju smanjenja rizika po život i zdravlje ljudi, životne sredine i materijalnih dobara.

Vesić je rekao da će se u Beogradu znati red, poštovati pravila i zakoni i da građani moraju da budu zaštićeni od onih koji su bahati.

– Kao što smo sistemom Oko sokolovo uveli red i zaustavili bahato parkiranje tako ćemo sada zaštiti građane od požara koje stvaraju otvoreni plamen, plinske boce i ćumur. Brzo ću izaći i sa rešenjem za buku koja je postala jedan od najvećih problema grada – poručio je Vesić.

Pročitajte još:

Primena odluke odložena je za počev od 1. januara 2022. godine kako bi se dalo vremena svim stanarima na teritoriji grada Beograda za prilagođavanje novim pravilima kućnog reda.

– Imperativ Grada je da zaštiti bezbednost svojih građana te će se u narednom periodu doneti posebna Odluka kojom će se zabraniti upotreba ćumura i u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambenim zgradama. Njima će takođe biti zabranjena upotreba ćumura i otvorenog plamena u restoranima koji se nalaze u stambenim zgradama – istakao je zamenik gradonačelnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike