Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine: Stari način odlaganja otpada u deponiji "Vinča" odlazi u zaborav (FOTO)

05.06.2023

17:11

0

Očekuje se da će u oktobru započeti proizvodnja toplotne i električne energije iz našeg komunalnog otpada - rekla je Ivana Vilotijević

Obeležen Svetski dan zaštite životne sredine: Stari način odlaganja otpada u deponiji "Vinča" odlazi u zaborav (FOTO)
Vinča - Copyright Beoinfo

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević obišla je danas postrojenja u kojima se dobija toplotna i električna energija iz komunalnog otpada, postrojenje za dobijanje električne energije iz deponijskog gasa, postrojenje za tretman građevinskog otpada i postrojenje za tretman procednih voda, kao i novu sanitarnu deponiju komunalnog otpada i inertnog otpada u okviru kompleksa deponije „Vinča”. 

Ona je tom prilikom istakla da je u toku završetak druge faze kompletnog projekta deponije „Vinča”, kao i pokretanja sistema toplane i energane. To je, kako je istakla, nekadašnja „crna tačka” u Evropi, koja je tu postojala više od 40 godina, a sada je siva i sve više se približava zelenoj. 

- Očekuje se da će u oktobru započeti proizvodnja toplotne i električne energije iz našeg komunalnog otpada. Kompletno je urađen toplo-dalekovod Konjarnik-Vinča i tih devet kilometara su već u svojoj funkciji - rekla je Vilotijevićeva.

Ona je naglasila da je ovaj projekat 2019. godine proglašen najboljim ekološkim projektom u Evropi.

- Sertifikat koji smo za taj projekat dobili od Evropske unije (Gold standard sertifikat) omogućiće da Grad Beograd dobija 500.000 evra godišnje za njegovu realizaciju. Beograđani na današnji dan treba da budu svesni da je stara deponija „Vinča”, odnosno stari način odlaganja otpada otišao u zaborav - istakla je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine.

Ona je navela da se danas može videti šta je sve urađeno u prve dve faze projekta na kompleksu deponije „Vinča”, a posebno kako funkcioniše reciklažni centar, gde stiže sav građevinski otpad čijom preradom se dobija agregat koji je dobio sertifikat i može da se koristiti za nekategorisane puteve.

- Na Svetski dan zaštite životne sredine možemo da kažemo da je Grad Beograd izuzetno odgovoran prema svojim sugrađanima - istakla je gradska sekretarka.

Obilasku postrojenja u deponiji „Vinča” prisustvovali su predstavnici kompanije „Beo čista energija” i iz ostalih javnih komunalnih preduzeća, te saradnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike