"Zeleni krov" - budućnost urbanog Beograda: "Moramo tražiti svaki kutak u kome ćemo moći da zasadimo zelenilo"

21.09.2022

11:23

0

Oni traju dvostruko duže, apsorpcija vode zbog biljaka je bolja, manje se opterećuje kanalizaciona mreža, vazduh je čistiji, a i zvučna izolacija je mnogo bolja - kaže predsednica opštine Voždovac

"Zeleni krov" - budućnost urbanog Beograda: "Moramo tražiti svaki kutak u kome ćemo moći da zasadimo zelenilo"
44453ca8ca21c01faa1f6bbe76930044_6957713482 - Copyright Beoinfo

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i predsednica gradske opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić prisustvovali su danas promociji "Zelenog krova" na zgradi Opštine Voždovac, koji predstavlja jedan od realizovanih ekoloških projekata u okviru Akcionog plana adaptacije na klimatske promene.

Nikodijević je naglasio da je ovo, kako je rekao, prvo otvaranje "zelenog krova" u Beogradu, te da i za njega to predstavlja novinu.

- Ovo je primer kako treba da izgledaju svi ravni krovovi ne samo na javnim ustanovama već na svim zgradama gde postoji takva mogućnost. Opština Voždovac ima i druge spremne projekte i ideje za ostale javne ustanove na njenoj opštini, koje treba takođe da uradimo kao što smo uradili i ovaj krov na opštinskoj zgradi - rekao je Nikodijević i zahvalio Opštini Voždovac i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na njegovoj realizaciji.

Beoinfo
 

Predsednik gradskog parlamenta je istakao da ozelenjavanje krovova ima brojne prednosti kao što su dobra termo i hidroizolacija, kao i ušteda električne energije.

- Zimi se ovde održava toplota, leti je ovde hladnije, tako da se troši manje energenata. Pored toga, ovaj projekat ima i svoj estetski deo tako da će ovde u budućnosti biti održavana i venčanja, s obzirom na to da se odavde pruža divan panoramski pogled. Kako ovo zaista ima svojih praktičnih prednosti, na nama je da nađemo sistem kako da građanima koji žive u individualnim i kolektivnim stambenim domaćinstvima ponudimo da na svojim objektima naprave "zeleni krov". S obzirom na to da ovakvi projekti nisu baš jeftini, moraćemo da vidimo kako da subvencionišemo deo troškova kako bi građani mogli na više godina da finansiraju realizaciju. Ovo je sigurno budućnost jer je Beograd jedan urban grad i zato u urbanim sredinama moramo tražiti svaki kutak u kome ćemo moći da zasadimo zelenilo. Ono će pre svega imati pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine, što i jeste deo strategije koju je usvojio gradski parlament - naglasio je Nikodijević i dodao da će i druge opštine slediti primer Voždovca te da ćemo za nekoliko godina imati više ovakvih krovova u našem gradu.

Ivana Vilotijević je naglasila da ideja "Zelenog krova" u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine postoji poslednjih pet godina, te da je već urađen sličan projekat na zgradi "Gradskog stambenog", koji treba da se izvede.

Beoinfo
 

- Zelene površine u Beogradu se i na ovaj način "popunjavaju", a prednosti su višestruke. Imamo podršku Grada Beograda i ovo je način da se povećaju javne zelene površine, kojih na teritoriji Beograda trenutno ima četrnaest odsto. Zato je neophodno da se izradi strategija zelene infrastrukture, čiju smo formulaciju započeli, te se nadamo da će u 2023. godini za te potrebe biti obezbeđen novac u budžetu - navela je Ivana Vilotijević.

Ova strategija bi omogućila i Gradu i sugrađanima da sprovode ovakve projekte.

- Omogućiće se da površine koje su do juče bile beton, bilo na krovovima ili nekim drugim mestima, ozelene. Tako ćemo imati bolju životnu sredinu, koja nije vezana samo za ozelenjavanje već i za buku i kvalitet vazduha - rekla je Ivana Vilotijević.

Ivana Tomić Ilić je ukazala na brojne prednosti ovakvih krovova.

- Oni traju dvostruko duže, apsorpcija vode zbog biljaka je bolja, manje se opterećuje kanalizaciona mreža, vazduh je čistiji, a i zvučna izolacija je mnogo bolja - rekla je predsednica opštine i najavila da će budućim mladencima koji se budu venčavali u zgradi Opštine biti omogućeno i da se fotografišu na "zelenom krovu", a kada se ostvare mogućnosti moći će na tom mestu i da se venčaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike