"Dobar dan, narode, pripremite svoje karte": "Beli" krenuli u kontrolu u gradskom prevozu, oni bez karte upozoreni

05.06.2023

11:04

0

Oni koji jutros nisu kupili kartu putem SMS poruke imali su sreće, s obzirom na to da "beli" danas neće pisati kazne već će samo izricati usmena upozorenja

"Dobar dan, narode, pripremite svoje karte": "Beli" krenuli u kontrolu u gradskom prevozu, oni bez karte upozoreni
"Beli" - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Većina građana prestonice koja se jutros vozila gradskim prevozom bila je iznenađena. Naime, komunalni milicioneri "beli" krenuli su s novim zaduženjem - kontrolom karata u gradskom prevozu.

Novi sistem naplate karata "Beograd Plus" počeo je pre desetak dana, a "beli" su od jutros zvanično počeli s kontrolom karata.

Putnici više ne koriste „beogradske kartice“, već se karte plaćaju SMS porukom, a pored toga građani mogu da kupe karte u papirnoj formi.

Oni koji jutros nisu kupili kartu putem SMS poruke imali su sreće, s obzirom na to da "beli" danas neće pisati kazne već će samo izricati usmena upozorenja.

- Dobar dan, narode, kako ste? Komunalna milicija, molim vas, pripremite svoje telefone i karte - obratio se putnicima komunalni milicioner nakon ulaska u jedan autobus.

Mnogi putnici su se iznenadili i počeli međusobno da šapuću: "Jao, nemam kartu, šta da radim?"; "Kako se šalje ova poruka da kupim sad kartu?"

M.M./ATAImages
 

Komunalni milicionar tražio je dokaz o kupovini karte samo od nekoliko putnika, tako da je onima koji nisu kupili karte laknulo.

- Meni su jutros u prevozu tražili kartu, ali nisam imala. Rekli su mi da je kazna 5.000 dinara i zamolili me da ubuduće kod sebe imam kartu ili da pošaljem SMS. Bili su pristojni, zaista ne mogu da grešim dušu. Kazali su i da danas neće pisati kazne već će samo da upozore putnike - ispričala je jedna starija gospođa.

Uverili smo se i u to da je ova sistem kontrole drugačiji od prethodnog, kada su karte proveravali kontrolori.

- Ne mogu da kupim kartu SMS porukom sa svog telefona, nemam tu opciju. Ne znam šta da radim, gužva je da idem da čekam red da bih kupila papirnu kartu - požalila se jedna žena.

Detaljan cenovnik

SMS poruka se šalje na broj telefona 9011, a u tekst poruke potrebno je upisati „tekst karte“ u zavisnosti od toga šta se kupuje. Što se tiče cenovnika, od srede, 17. maja važi sledeće:

VREMENSKA KARTA – 90 MIN.

Zona A – cena 50 dinara, tekst karte za SMS poruku A90 Zona B – cena 50 dinara, tekst karte za SMS poruku B90 Zona C (A+B) – cena 100 dinara, tekst karte za SMS poruku C90

DNEVNA KARTA – 1 DAN

Zona A – cena 120 dinara, tekst karte za SMS poruku A1 Zona B – cena 120 dinara, tekst karte za SMS poruku B1 Zona C (A+B) – cena 150 dinara, tekst karte za SMS poruku C1

NEDELJNA KARTA – 7 DANA

Zona A – cena 800 dinara, tekst karte za SMS poruku A7 Zona B – cena 800 dinara, tekst karte za SMS poruku B7 Zona C (A+B) – cena 1000 dinara, tekst karte za SMS poruku C7

MESEČNA KARTA – 30 DANA

Zona A – cena 2200 dinara, tekst karte za SMS poruku A30 Zona B – cena 2200 dinara, tekst karte za SMS poruku B30 Zona C (A+B) – cena 3300 dinara, tekst karte za SMS poruku C30

Zona A: Novi Beograd, Zemun, Stari grad, Savski venac, Voždovac, Čukarica, Vračar, Rakovica, Palilula, Zvezdara, Surčin, Grocka (severno od puta 347 Vrčin-Zaklopača)

Zona B: Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Grocka (južno od puta 347 Vrčin-Zaklopača)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike