Hoće li biti proglašena redovna odbrana od poplava u Beogradu? Odgovor dao hidrolog RHMZ

28.05.2023

13:53

0

Novi Sad i Smederevo su u redovnoj odbrani od poplava

Hoće li biti proglašena redovna odbrana od poplava u Beogradu? Odgovor dao hidrolog RHMZ
Ilustracija - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, izjavio je danas da nema potrebe da se proglasi redovna odbrana od poplava kod Beograda i Zemuna, ali da se o malim rekama u regionu Zapadne Srbije mora voditi računa.    

Vladiković je za Tanjug objasnio da u Beogradu postoje samo niže tačke zbog konfiguracije zemljišta, kod Kule Nebojša i Marine Dorćol, ali da tu trenutno nema poplave i niko nije ugrožen.

On je rekao da su Novi Sad i Smederevo u redovnoj odbrani od poplava.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ
 

 

Prema navodima Vladikovića, RHMZ je od juče dao upozorenje za male vodotoke na teritoriji Zapadne Srbije, koji se odnosi na reke Jadar, Kolubaru, Tamnavu, Ub, Skrapež i Ljuboviđa.

"Tamo su česte padavine koje će se ponoviti danas na tom lokalitetu, kao i narednih dana. Vrlo je nestabilno i nema jakog strujanja vode. Tu postoji mogućnost prevazilaženja upozoravajućih nivoa. RMHZ je u stalnom kontaktu sa javnim preduzećima iz tog kraja", naveo je Vladiković. 

Hidrolog je istakao da su velike reke pod kontrolom, ali da se o malim rekama mora voditi računa, pošto je teren dosta nakvašen i padavine se dešavaju svakoga dana.

On je kazao da su ekipe su na terenu sa mehanizacijomda, a da period maja i juna nestabilan po pitanju padavina. 

TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ
 

 

"Nestabilnost je predviđena do 2. juna. Od 5. juna bi ponovo moglo doći do nestabilnosti. Nalazimo se u nestabilnom periodu i mora se voditi računa, pošto je teren dosta nakvašen i padavine se dešavaju svakoga dana", zaključio je Vladiković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike