Ekološka katastrofa u naselju Vrbovski: Uprkos zabrani, otpadne vode se 24 sata ispuštaju u kanal Vizelj (VIDEO)

06.05.2021

07:40 >> 07:44

0

Udruženje građana Eko-Pančevački rit je 30. avgusta prošle godine poslalo prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koje je zabranilo preduzeću Al Da

Ekološka katastrofa u naselju Vrbovski: Uprkos zabrani, otpadne vode se 24 sata ispuštaju u kanal Vizelj (VIDEO)
Copyright Privatna arhiva

“Da li država Srbija ima snage da spreči velike zagađivače životne sredine”, pita se predstavnik Udruženja građana “Eko-Pančevački rit”, Zoran Janković, povodom kanala Vizelj u beogradskom naselju Vrbovski koji je, kako on kaže, pun tečnog stajnjaka koje preduzeće “Al Dahra” 24 sata upumpava u njega.

Povodom ovog slučaja, udruženje građana je 30. avgusta prošle godine poslalo prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove, koje je 12. oktobra 2020. preduzeću “Al Dahra” zabranilo ispuštanje otpadnih voda u kanal. Međutim, ovaj ekološki zločin pomenuta firma ponovila je pre mesec dana.

Ponovnu prijavu “Eko-Pančevački rit” poslaće danas Sekretarijatu za inspekcije poslove, a kako Zoran Janković kaže za 24sedam problem sa ispuštanjem otpadnih voda traje skoro tri godine, a nasleđen je od PKB-a.

– “Al Dahra” na svom gazdinstvu, tačnije iz štala, u naselju Vrbovski, 24 sata ispušta svoje otpadne vode (izmet i urin od krava) direktno u kanale broj “10-1” i “9-1” kojima upravlja JVP “Srbijavode”. Dana 28, 29. i 30. avgusta prošle godine njihov bager je vadio gusti mulj iz tih kanal na obalu – kaže Janković za 24sedam.

Dodaje da iz taložnika, koji se nalazi iza štala, postoji zatrpana, tačnije skrivena, cev koja vodi direktno u kanal Vizelj.

– Takođe, izmet iz stajnjaka, koji se pritom nepropisno odlaže na zemlju, cedi se u putni kanal pored asfaltiranog puta, sve do dunavskog nasipa – navodi predstavnik “Eko-Pančevačkog rita”.

Pročitajte još

Podsetimo, udruženje “Eko-Pančevački rit” je nedavno urgiralo javnost i nadležne službe zbog nekoliko stotina uginulih svinja koje su se pojavile u okolini farme “Vizelj”, u Padinskoj skeli.

Vodni inspektor zabranio ispuštanje otpadnih voda

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove navde da je vodni inspektor zabranio ispuštanje otpadnih voda iz štala u kanale “8-7H” i “10-1”.

– Naloženo je da se podnese zahtev za izdavanje vodne dozvole za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda – naveli su u saopštenju iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike