"Grad ima dugu tradiciju očuvanja biodiverziteta": Beograd će zaštiti močvaru Beljaricu na Duvanu

22.05.2021

13:57

0

Gradonačelnik je podsetio da su prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu četiri primerka himalajskog bora

"Grad ima dugu tradiciju očuvanja biodiverziteta": Beograd će zaštiti močvaru Beljaricu na Duvanu
Copyright Printscreen/Google Maps

Grad Beograd je od Zavoda za zaštitu prirode Srbije naručio izradu Studije za zaštitu područja „Forland leve obale Dunava kod Beograda” odnosno predela oko močvarne Beljarice, najavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić povodom 22. maja Svetskog dana zaštite biodiverziteta.

– Zaštita životne sredine i biodiverziteta je prioritet i svetske zajednice. Grad Beograd ovom studijom predlaže proglašenje zaštite ove prostorne celine kao predela izuzetnih odlika. Tako će Grad Beograd pored Avale, Kosmaja i Velikog ratnog ostrva biti bogatiji za još jedan predeo izuzetnih odlika – istakao je Radojičić, a prenosi gradski Sekretarijat za informisanje.

Beoinfo

Gradonačelnik je dodao da Grad Beograd ima dugu tradiciju zaštite prirode i biodiverziteta.

Podsetio je da su prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu četiri primerka himalajskog bora zaštićena kao spomenik prirode još 1949. godine, a da je na području glavnog grada počev od 1949. godine do 2020. godine zaštićeno ukupno 70 prirodnih dobara, i to na preko 5.600 hektara površine.

– Kada je reč o zaštiti forlanada leve obale Dunava koji se nalazi oko Beljarice, njegova površine je 1.850 hektara, i nakon okončanja procedure pred nadležnim institucijama, Skupština grada Beograda će doneti odluku o zaštiti – kazao je Radojičić.

Pročitajte još

Kako je gradonačelnik objasnio, forland (zemljište između nasipa i reke) leve obale Dunava je uglavnom prekriven šumskom vegetacijom i to galerijskim šumama vrbe i topole, kao i plantažama kanadske topole, a na ovom prostoru živi i više ugroženih i retkih vrsta životinja.

– Ovi prostori se nalaze u okviru međunarodno značajnog područja, a takođe predstavljaju i ekološki značajno područje „Ušće Save u Dunav” u okviru ekološke mreže Republike Srbije – rekao je Radojičić.

On je naveo kako je od biologa obavešten da su vodena i vlažna staništa na ovim lokalitetima veoma važna za brojne zaštićene vrste životinja koje su tu nastanjene.

– Broj strogo zaštićenih vrsta životinja forlanda raste na 181, što predstavlja biološko blago Beograda koje želimo da zaštitimo i da promovišemo. Vegetacija koja se nalazi na forlandu leve obale Dunava je i prva odbrana leve obale Beograda od poplava, i održava nivo podzemnih voda – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Dodao je da su beogradska prirodna dobra još jedan od potencijala razvoja grada kroz promociju eko-turizma na održiv način.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike