Obeležena godišnjica smrti Gavrila Principa: "Njegov kratak život i rana smrt simbol su vere i ličnog stradanja za ideju"

28.04.2023

11:11

0

On je personifikacija bezuslovne težnje za slobodom i jedan od najpoznatijih antikolonijalističkih revolucionara, heroj koji je žrtvovao život za slobodu svoje zemlje - rekla je zamenica gradonačelnika Beograda

Obeležena godišnjica smrti Gavrila Principa: "Njegov kratak život i rana smrt simbol su vere i ličnog stradanja za ideju"
Copyright Beoinfo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodio je ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 105. godišnjice od smrti Gavrila Principa.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, boračkih udruženja, udruženja građana, kao i predstavnici Grada Beograda.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović je istakla da je ime Gavrila Principa zauvek zapisano u našem kolektivnom sećanju.

Beoinfo
 

- Njegov pucanj je bio jedan od najznačajnijih događaja u modernoj istoriji, čiji je tok promenio na više načina. Taj pucanj, ispaljen na Vidovdan, bio je odbrana velike emancipatorske ideje. Njegov kratak život i rana smrt simbol su vere i ličnog stradanja za ideju - rekla je zamenica gradonačelnika Beograda.

Prema njenim rečima, spomenik Gavrilu Principu predstavlja čoveka koji je slobodu svog naroda stavio ispred svog života.

- On je personifikacija bezuslovne težnje za slobodom i jedan od najpoznatijih antikolonijalističkih revolucionara, heroj koji je žrtvovao život za slobodu svoje zemlje. Njegovo simboličko značenje odnosi se na borbu za slobodu i nezavisnost, ali i na otpor prema stranom zavojevaču i kolonijalizmu. Polaganje venca na njegov spomenik, u skladu sa državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, predstavlja način da odamo počast tom simbolu, ali i da se podsetimo na važnost borbe za slobodu i nezavisnost, koja i danas postoji u mnogim zemljama širom sveta - dodala je Vesna Vidović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike