Rekonstrukcija škole, nova saobraćajnica i groblje: Teku radovi u Batajnici - sledi uređenje Šangajske ulice

08.04.2023

08:20

0

Ulica Nova 47 dobila je novu kišnu kanalizaciju i kolovoz, trotoari su sa obe strane asfaltirani, a uređena je i putna signalizacija

Rekonstrukcija škole, nova saobraćajnica i groblje: Teku radovi u Batajnici - sledi uređenje Šangajske ulice
Teku radovi u Batajnici - Copyright Tanjug/BeoInfo

Batajnica je postala pravo gradilište, u prethodnom periodu izgrađen je novi nadvožnjak, kao i ulica Nova 47, urađena je rekonstrukcija ulice Pukovnika Milenka Pavlovića, dok bi prema najavama nadležnih na leto trebalo da počne i uređenje Šangajske i okolnih saobraćajnica, koje su veoma značajne za građane ovog dela prestonice.

Takođe, u toku je rekonstrukcija OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta", kao i pripremni radovi na izgradnji novog groblja.

Ulica Nova 47 dobila je novu kišnu kanalizaciju i kolovoz, trotoari su sa obe strane asfaltirani, a uređena je i putna signalizacija. 

Beoinfo
Ulica Nova 47

Ova saobraćajnica predstavlja nastavak Šangajske ulice i novoizgrađenog nadvožnjaka, a u sklopu radova rekonstruisana je i ulica Pukovnika Milenka Pavlovića u dužini od 250 metara, koja je dobila još jednu saobraćajnu traku, pa je naselje Šangaj na ovaj način ponovo povezano sa centrom Batajice.

Prema informacijama iz Direkcije za građevisnko zemljište, u toku je priprema tenderske dokumentacije za Šangajsku ulicu, a radovi bi, posle raspisivanja javne nabavke, mogli da počnu tokom leta.

Šangajska ulica veoma je bitna za stanovnike ovog dela Batajnice jer bi njenim uređenjem bio znatno rasterećen protok saobraćaja. Takođe, ona bi se spojila na novi nadvožnjak, koji prolazi preko brze pruge Beograd - Novi Sad.

- U toku je priprema tenderske dokumentacije za izvođenje preostalih radova na izgradnji nadvožnjaka u Batajnici, što obuhvata ulice Šangajsku i Branka Živkovića, kao i kolsko-pešačku stazu koja povezuje ove dve ulice - rekli su za "Novosti" iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju.

Predviđena je izgradnja oko 5.000 kvadrata saobraćajnih površina u dužini oko kilometar, biće postavljeno 1.250 metara kišne kanalizacije, 1.240 metara vodovoda, kao i javno osvetljenje i elektroenergetske instalacije.

Beoinfo
 

S obe strane nadvožnjaka biće izgrađen po jedan lift i stepenište, kako bi se pešacima i biciklistima omogućio prelazak preko pruge. Procenjena vrednost radova na ovom projektu biće 206,5 miliona dinara. Uskoro se očekuje raspisivanje javne nabavke, a zaključenje ugovora i početak radova tokom leta.

Iz Šangajske ulice biće izmešten gasovod, a uradiće se i crpna stanica sa potrebnim cevovodom. Prema procenama, očekivani rok za završetak radova biće šest meseci od uvođenja izvođača u posao.

Novo groblje

U Batajnici će nići i novo groblje, koje obuhvata parcelu od 12 hektara, a trenutno se izvode pripremni radovi.

Pixabay
Ilustracija

Groblje će se nalaziti na lokaciji od Ulice braće Smiljanić prema auto-putu, a u prvoj fazi radova projektom je predviđeno da se izgradi kapela i ekonomski objekat za smeštaj radnika, sa garažom za službena vozila.

Površine za sahranjivanje zauzimaće oko 50 odsto od ukupnog dela parcele. Biće napravljeni i grobovi za polaganje urne, kao i "vrt sećanja", kapela i pravoslavni hram sa crkvenim domom.

Rekonstrukcija OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta"

U OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji i dogradnji objekta. 

Beoinfo
OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta"

Škola će umesto 2.700 imati 5.200 kvadrata, kao i 22 učionice opšte i kabinetske nastave, specijalizovane učionice, distributivnu kuhinju sa trpezarijom, biblioteku sa čitaonicom, prostor za zubarsku ordinaciju i ambulantu, psihologa i pedagoga, lift za osobe sa invaliditetom, kao i potpuno novu fiskulturnu salu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike