"Srpsko oružje u borbi sa zagađenim vazduhom": Vodeno drvo postalo pravi planetarni hit (FOTO)

01.04.2023

20:01

0

Post postavljen juče, sad već uz više od 913.000 lajkova ima i više od 7.300 komentara

"Srpsko oružje u borbi sa zagađenim vazduhom": Vodeno drvo postalo pravi planetarni hit (FOTO)
Copyright Printscreen/Instagram/Pubity

Fotografija i priča o srpskom "vodenom drvetu", prečišćivaču vazduha, postavljenom ispred zgrade Opštine Stari grad širi se stranim portalima i društvenim mrežama uz milionski broj pregleda, a tim povodom predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je u komentaru da je to samo jedna od mnogih stvari koje Srbija radi za čistiji vazduh.

"Jedna od mnogih stvari koje radimo kao zemlja za čistiji vazduh! Hvala što ste uočili", napisala je Brnabić na Instagramu nakon što je britanski news portal koji ima čak 32 miliona pratilaca okačio post o vodenom drvetu koje se bori protiv zagađenja, a koji već sada ima više od 913.000 lajkova.

Projekat "foto-bioreaktora" podržan je od strane Opštine Stari grad, finansirao ga je razvojni program Ujedinjenih nacija, a kako se u mnogim komentarima moglo čuti alge koje se koriste u tu svrhu su 400 puta efikasnije od drveta u uklanjanju CO2.

Najnovije oružje Srbije u borbi protiv zagađenog vazduha je "tečno drvo" - naveli su u objavi na Instagramu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

 

Post postavljen juče, sad već uz više od 913.000 lajkova ima i više od 7.300 komentara.

"Beogradski urbani foto-bioreaktor je prvi te vrste u Srbiji koji koristi mikroalge za vezivanje ugljen-dioksida i proizvodnju čistog kiseonika fotosintezom. Ovo je poboljšalo kvalitet vazduha i smanjilo emisije gasova staklene bašte" - navedeno je u objavi.

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, LIQUID 3, postavljen je ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu. 

To "tečno drvo", kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) u urbanim područjima, gde su koncentracije najveće.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike