Nova ambulanta, stižu i žirafa i crvena panda: 24sedam na jubileju - 85 godina zoološkog vrta

12.07.2021

08:10 >> 12:03

0

Autor: Jovana Vrećo

Vesić: Vrt ostaje na istom mestu, tu se ništa neće menjati. Vrt dobre nade, sa skoro 500.000 posetilaca godišnje, jedna je od najposećenijih institucija u

Nova ambulanta, stižu i žirafa i crvena panda: 24sedam na jubileju - 85 godina zoološkog vrta
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović, Vikipedija/Miljan Simonović

Na Petrovdan, 12. jula, pre tačno 85 godina, svečano je otvoren Beogradski zoološki vrt, poznat kao “Vrt dobre nade”, koji je osnovao tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić.

– Vrt je bio institucija koja je prolazila kroz dobre i loše periode. Prošli jubilej smo obeležili pre pet godina. Od te 2016. godine smo završili nekoliko važnih projekata: novi prostor za pingvine, za medvede – rekao je direktor Srboljub Aleksić na današnjoj svečanosti, kojoj prisustvuje i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Goran Vesić i Srboljub Aleksić 24sedam/J. Vrećo

Aleksić je naveo da će narednih godina prioritet biti uređenje prostora za majmune, što je neophodno srediti:

– Radićemo i na dovođenju novih vrsta, da posetioci uvek nešto novo vide.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, iako je bilo reči o tome, zoološki vrt ostaje ovde i neće se ništa menjati.

Beba binturonga popela se na direktora i zamenika gradonačelnika 24sedam/J. Vrećo

– Uradićemo javnu ambulantu, gde će moći da se leče i životinje van zoo-vrta. Takođe, gledamo da nabavimo dve nove životinje: žirafu i crvenu pandu. U pregovorima smo već oko toga – najavio je Vesić i dodao da će za sledeću godinu Grad Beograd izdvojiti sredstva kako bi se napravio i edukativni kreativni centar za decu.

Danas je u “Vrt dobre nade” ulaz biće besplatan za svu decu do 15 godina.

Bogata istorija Vrta dobre nade

Nekadašnji gradonačelnik prestonice Vlada Ilić je, pre 85 godina, od svog novca kupio prve životinje, među kojima su se našli: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Beo zoo vrt

Vrt dobre nade više puta je ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević.

Kada je formiran, Zoološki vrt Beograd je zauzimao površinu od oko tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam.

Direktori

Od osnivanja Zoološkog vrta pa, najverovatnije, do početka Drugog svetskog rata, na mestu direktora vrta se nalazio inženjer Aleksandar Krstić. Tu funkciju je zatim preuzeo i do 1944. godine obavljao Miodrag Savković, dok je prvi posleratni direktor bio Ante Tadić. Posle njega na toj funkciji našli su se, redom, Milorad Lazarević, Milorad Medenica i Radivoje Tričković, a od 1. maja 1986. godine, pa do svoje smrti (septembar 2014.) direktor vrta je bio Vuk Bojović. Sada se na funkciji direktora preduzeća Zoološki vrt grada Beograda nalazi Srboljub Aleksić.

Nakon izgradnje čuvenog restorana “Kalemegdanska terasa“ i pripajanja jednog dela Donjeg grada, Beo Zoo vrt se prostirao na nešto više od 14 hektara, a na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat.

Međutim, tada biva čak dva puta bombardovan: prvo 1941. godine od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, tri godine kasnije. Zbog razaranja, skoro ceo životinjski fond je uništen, a površina Vrta se posle rata svela na svega oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Danas, sa skoro 500.000 posetilaca godišnje, Zoološki vrt u Beogradu jedna je od najposećenijih institucija u prestonici.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike