ABS organizuje obuku za vozače tramvaja: Interesovanje žena za ovaj posao sve veće

21.03.2023

18:57

0

Prema podacima GSP, trenutno ima ukupno 378 vozača tramvaja

ABS organizuje obuku za vozače tramvaja: Interesovanje žena za ovaj posao sve veće
Tramvaj - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) saopštila je danas da, u saradnji sa GSP-om, organizuje četrnaestu po redu obuku kandidata za vozača tramvaja.

Kako se navodi, od 2017. godine, kada je započet ovaj proces obuke, pa do sada, oko 200 vozača pohađalo je obuke, a njih 180 završilo je proces do kraja i izdata im je dozvola za upravljanje tramvajem.

Zanimljivost predstavlja to što je sve veće interesovanje žena za ove obuke, a prema podacima GSP, trenutno ima ukupno 378 vozača tramvaja, od čega oko 30 odsto čine žene.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Sama obuka se sastoji od teorijskog dela (60 nastavnih časova iz osam oblasti) i praktičnog dela (90 nastavnih časova - uređaji, oprema, održavanje tramvaja, zatim poligonske radnje, vožnja u naselju, vožnja noću i u uslovima smanjene vidljivosti). Teorijsku obuku sprovode predavači iz GSP-a.

Praktičan deo sprovode predavači koji poseduju licencu za instruktora najmanje B kategorije izdatu od strane ABS - najčešće su to dugogodišnji vozači tramvaja sa iskustvom, koji rade kao instruktori obuke za vozača tramvaja i rade sa budućim vozačima i nakon dobijanja licence dok god ne budu osposobljeni da samostalno upravljaju tramvajem i učestvuju u saobraćaju.

Obuke se organizuju prema potrebama GSP-a za novim vozačima, a trajanje obuke zavisi od broja kandidata, u proseku dva meseca, nakon čega se polaže ispit pred komisijom iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike