Taksisti "duhovi" operišu kod Beogradske autobuske stanice: Nemaju nikakve oznake, stoje kraj kola i dozivaju putnike

13.03.2023

19:10

0

"Divlji" taksisti kradu, i zbog toga se mi konstatno borimo protiv sive ekonomije - naveo je za 24sedam Aleksandra Bijelića iz Saveza auto-taksi prevoznika Srbije (SATUS)

Taksisti "duhovi" operišu kod Beogradske autobuske stanice: Nemaju nikakve oznake, stoje kraj kola i dozivaju putnike
Taksista - Copyright RINA

Autobuska stanica u Beogradu uvek je bila meta nelegalnih taksista i koliko god da se policija borila protiv njih, oni su se uvek vraćali tamo.

Jedan od razloga je to što veoma lako mogu da nađu ljude koji ne poznaju dovoljno cene taksi usluga u Beogradu, pa im zbog toga jedna vožnja vrlo često ispadne duplo, a nekad i troduplo skuplja nego što je realno.  

Iako su dolazni peroni uobičajeno mesto gde "operišu" beogradski taksisti, problem sa nastao pri izmeštanju perona iza Stare železničke stanice, te vozači sada nemaju svoju regularnu bazu. 

Profimedia
 

S obzirom da nemaju taksi stanicu u samoj blizini perona, oni često pokušavaju da "pokupe" mušterije nedaleko od Starog savskog mosta.

Iako veliki broj Beograđana zna da se "divlji" taksisti koriste raznim trikovima, većina njih je u stalnom strahu od Komunalne milicije koja tu često prolazi upravo zbog njih.

Međutim, reporter 24sedam nedavno je uočio novu pojavu na mestu gde se obično mogu sresti taksisti, a to su potpuno neobeležena vozila. 

Naš reporter je na raskrsnici Zemunskog puta i Bulevara Vudroa Vilsona zapazio mladića koji je putnicima, koji su se kretali ka tramvajskoj stanici, nudio taksi usluge. Da stvar bude gora, jedna devojka, koja je nosila ogroman kofer, pristala je i ušla u vozilo.

M. M./ATAImages
 

Čudna stvar je bila ta što mladić na svom vozilu nije imao nikakve taksi oznake, poput registarske tablice "tx" i table sa imenom određenog taksi udruženja.

Najgore od svega je to što je naš reporter pre nekoliko nedelja na istom mestu video drugog "divljeg" taksistu, a u pitanju je bio stariji čovek sa potpuno drugim automobilom, takođe bez ikakvih naznaka da je u pitanju legitimno taksi vozilo.

Da li je ovo način da se "sakriju" od Komunalne milicije ili su u pitanju ljudi koji se nikada nisu ni bavili taksi uslugama probali smo da saznamo u taksi udruženjima.

Kako stati na put "divljim" taksistima?

Printscreen/YouTube
Aleksandar Bijelić

Prema rečima Aleksandra Bijelića iz Saveza auto-taksi prevoznika Srbije (SATUS), njemu ova pojava taksista "duhova" nije poznata, ali kako kaže, "divlji" taksisti utiču na delovanje regularnih taksista, što smanjuje broj građana koji koriste ovo prevozno sredstvo. 

- "Divlji" taksisti kradu, i zbog toga se mi konstatno borimo protiv sive ekonomije, jer oni svojim načinom rada, ponašanjem i krađom sve rade preko naših leđa. Relacija koja bi koštala oko 1.000 dinara oni stranki naplate 3.000 - naveo je Bijelić za 24sedam.

Na pitanje kako prepoznati "divlje" taksiste, Bijelić navodi da građani pre svega moraju da obrate pažnju na registarske tablice.

- Taksisti moraju da imaju TX registarske tablice, a vrlo je važno da se građani opredele za četiri ili pet firmi koje imaju jake kontrole unutar Srbije i kod kojih ne može da dođe do više naplate, jer smo sada svi povezani preko interneta i prati se sve što radimo. Kilometraža svake vožnje se vidi, kao i koliko košta. Problem je i što pojedini sugrađani ne obraćaju pažnju na taksi vozila, već zaustavljaju bilo koga, pa posle krive sve taksiste, što je potpuno sumanuto - istakao je naš sagovornik. 

Kolike su kazne i šta kaže zakon? 

ATA Images/Antonio Ahel
 

U Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju piše da će se za privredni prestup pravno lice kazniti novčanom kaznom od 300.000 do 1.000.000 dinara ukoliko:

  • obavlja domaći ili međunarodni prevoz a nema licencu za obavljanje svih ili pojedinih vrsta javnog prevoza u drumskom saobraćaju
  • obavlja vrstu prevoza za koju mu nije izdata licenca za prevoz
  • obavlja delatnost pružanja staničnih usluga a nema licencu za obavljanje delatnosti pružanja staničnih usluga
  • dao je na korišćenje licencu za pružanje staničnih usluga i omogućio drugim pravnim ili fizičkim licima koja ne ispunjavaju uslove propisane ovim zakonom da obavljaju delatnost pružanja staničnih usluga 

Takođe, preduzetnik će iz svog džepa morati da izvadi između 150.000 i 500.000 dinara ukoliko: 

  • se u putničkom vozilu, osim u putničkom vozilu kojim se obavlja taksi prevoz, nalazi taksimetar
  • obavlja domaći ili međunarodni prevoz, a nema licencu za obavljanje svih ili pojedinih vrsta javnog prevoza u drumskom saobraćaju 
  • obavlja vrstu prevoza za koju mu nije izdata licenca za prevoz 
  • obavlja delatnost pružanja staničnih usluga a nema licencu za obavljanje delatnosti pružanja staničnih usluga

Novčanom kaznom od 200.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

  • prilikom obavljanja prevoza nije uključen taksimetar, osim u slučaju kada je prevoz otpočeo sa taksi stajališta na lokacijama od posebnog interesa za jedinicu lokalne samouprave
  • ne prijavi svaku promenu u pogledu vozila i vozača za koje su izdate odgovarajuće taksi dozvole u roku od 15 dana od dana nastale promene 
  • ne izda račun korisniku usluge taksi prevoza za obavljeni prevoz koji sadrži naziv i sedište taksi prevoznika, datum, relaciju ili kilometražu i cenu prevoza 
  • se u vozilu kojim se obavlja taksi prevoz ne nalazi neki od dokumenata propisanih u članu 93. ovog zakona

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike