Beograd kao Tokio, Njujork, Baltimor: Ovo su kadrovi srpske prestonice u svetskim filmovima (FOTO)

23.12.2020

08:00 >> 09:12

0

Autor: Jovana Vrećo

Širok varijetet lokacija, naročito po arhitektonskom stilu, posebno privlači strane produkcije

Beograd kao Tokio, Njujork, Baltimor: Ovo su kadrovi srpske prestonice u svetskim filmovima (FOTO)
Copyright Foto:24sedam/Profimedia/Pixabay

“Beograd je svuda gde je jedinica za merenje stila šarm”, govorio je Momo Kapor, a izgleda da su to prepoznali i svetski režiseri kojima je srpska prestonica poslednjih godina postala sve primamljivija, pa su brojne beogradske ulice i lokacije “zaigrale” u filmskim ostvarenjima.

Upravo taj širok varijetet lokacija, naročito po arhitektonskom stilu, posebno privlači strane produkcije.

Pročitajte još:

Godinama unazad, u “srpskom Holivudu” boravili su i glumili svetski poznati glumci, ali polako Beograd i Srbija postaju sve atraktivniji zemljama Azije, budući da je ovde snimljen i jedan kineski film, a snimala je i produkcija iz Južne Koreje.

Takođe, protekle godine, srpsku prestonicu, Holivudska asocijacija, koja snima širom sveta, nominovala je za jednu od najboljih lokacija za snimanje reklama.

Osim glavnog grada, kao dobre lokacije za snimanje filmova, serija i reklama izdvajaju se Smederevska tvrđava, Petrovaradin, ali i Stara planina, Zlatibor, Tara…

Braća Blum

U ulozi Sankt Peterburga Beograd se našao u filmu “Braća Blum”, gde neke od glavnih likova tumače Rejčel Vajs, Edrijen Brodi, Mark Rafalo i Rinko Kikuči. Više scena snimljeno je na beogradskim ulicama kao da su ulice ruskog grada, a jedan od prepoznatljivijih kadrova je onaj snimljen ispod Brankovog mosta.

Scena snimljena ispod Brankovog mosta Printscreen/ Youtube

Minimata

Film “Minimata”, rađen po istinitoj priči o trovanju ljudi živom u istoimenom gradu u Japanu, snimljen je upravo u Beogradu. U njemu glumi Džoni Dep, a prestonica je ovde zamenila Tokio i Njujork iz šezdesetih godina.

Distrikt 13: Ultimatum

Novobeogradski blokovi poslužili su kao idealni “statisti” za futuristički pariski geto u filmu “Distrikt 13: Ultimatum”, snimljen 2009. godine. Scene su snimljene negde između bloka 61 i64,  a u pojedinim kadrovima vide se crveni soliteri sa obale Save.

Novobeogradski blokovi Printscreen/ Youtubeu

Templar: Krv za krv

Za nastavak filmskog ostvarenja “Templar: Krv za krv”, svetski producenti odabrali su upravo Beograd. Tako se u kadrovima, gde jednu od vodećih uloga u ovom filmu igra Mišel Ferli, široj publici poznata i kao Ketlin Stark iz “Igre prestola”, prepoznaje Kalemegdanska tvrđava.

Scena na Kalemegdanu Printscreen/ Youtube

Ibica

U kadrovima iz filma “Ibica”, u kom je direktor fotografije muž Džulije Roberts, Danijel Moder, ulice srpske prestonice “glume” Barselonu, a kroz njih šeta glumac Džilijan Džejkobs.

Koriolan

U bioskopima se svojevremeno pojavio “Koriolan”, politički triler baziran na tragediji Vilijama Šekspira. Pod rediteljskom palicom Rejfa Fajnsa ovaj film je sniman na nekoliko lokacija u Beogradu i Pančevu. Tako su, naprimer, scene uličnih borbi u “Korialonu” snimljene u Šećerani na Čukarici, a prepoznatljiv je i enterijer Narodne skupštine, kao i dokumentarni snimak upada u istu zgradu.

Kadrovi snimljeni u Narodnoj skupštini Printscreen/ Youtube

Gavran

U ulozi Baltimora iz 19. veka Beograd se našao u filmu “Gavran” iz 2011. godine. U tom filmu glumac Džon Kjuzak igra slavnog pesnika i pisca Edgara Alana Poa. Ipak, scene i lokacije koje su snimane u Beogradu malo je teže prepoznati.

Beži, maco, beži

Beli dvor, Zoo-vrt, Glavna železnička stanica i splavovi na Savi lako su prepoznatljive lokacije na kojima je sniman film, “Beži, maco, beži” (“Cat Run”, 2011). Glavni protagonisti filma su Paz Vega, Dženet Mektir, Kristofer Mekdonald, Alfonso Mekali i Skot Meklovic, a pojavljuju se i naši glumci: Gordan Kičić, Jelena Gavrilović, Boda Ninković i Branko Đurić.

Reka Sava Printscreen/ Youtube

Černobiljski dnevnici

U vojnim bunkerima ispod Beogradske tvrđave sniman je horor “Černobiljski dnevnici” (2012). U filmu, grupa mladih Amerikanaca putuje Evropom i odluči da poseti Černobilj, a njegove katakobme “glumi” upravo bunker u centru grada.

Katakombe u centru grada Printscreen/ Youtube

Novembarski čovek

Glumačka legenda Pirs Brosnan u filmu “Novembarski čovek” trči Bajlonijevom pijacom sa glumicom Olgom Kirilenko, vozi se s njom gradskim prevozom, puca ispred garaže na Obilićevom vencu ili u Bulevaru Nikole Tesle, ali i šeta Kalemegdanskom tvrđavom, u podzemnom prolazu kod “Albanije”. Ipak, u ovom filmu Beograd nije tumačio ulogu nekog drugog grada.

Pirs Bronsan na Bajlonijevoj pijaci Printscreen/ Youtube

 

Tri dana za ubistvo

U filmu “Tri dana za ubistvo”, iz 2014. godine, na Bulevaru Nikole Tesle, odigravaju se oružani obračuni Kevina Kostnera i njegovih protivinika, a prepoznatljiv je enterijer i eksterijer hotela “Jugoslavija” . Takođe, u ovom filmu, Beograd nije samo statista, već je deo radnje filma smešten upravo u prestonici.

Kevin Kostner u Bulevaru Nikole Tesle Printscreen/ Youtube

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike