Sretenje je prilika da posetite prestoničke muzeje i to za - džabe! Ove kulturne ustanove otvoriće svoja vrata besplatno za sve posetioce

15.02.2023

11:40

0

Autor: Lj. S.

Muzeji će uglavnom raditi po uobičajenom radnom vremenu

Sretenje je prilika da posetite prestoničke muzeje i to za - džabe! Ove kulturne ustanove otvoriće svoja vrata besplatno za sve posetioce
Vojni muzej - Copyright FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije nekoliko muzeja u srpskoj prestonici otvoriće svoja vrata besplatno svim posetiocima 15. i 16. februara

U pitanju je Vojni muzej, koji se nalazi na Kalemegdanu, a posetioci će od 10 do 17 sati moći da pogledaju stalnu muzejsku postavku koja broji 3.500 predmeta i dokumenata koji oslikavaju istorijsko razdoblje počev od 4.000 godina pre nove ere do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlo veka. 

Profimedia
 

Ta postavka obuhvata primerke oružja, vojne odeće, uniformi, zastava i odlikovanja, kao i brojne fotografije i umetnička dela koja autentično prikazuju vojnu i nacionalnu istoriju Srbije. 

Takođe, 15. februara slobodan ulaz će biti i u Konaku kneza Miloša na Topčideru, i to u periodu od 10 do 16 sati, do će 16. ovaj objekat biti zatvoren. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Imajući u vidu da Dan državnosti Republike Srbije objedinjuje dva važna istorijska događaja – podizanje Prvog srpskog ustanka na zboru u Orašcu na Sretenje 1804. i usvajanje prvog ustava tadašnje Kneževine Srbije 1835. u Kragujevcu – tzv. Sretenjskog ustava, zainteresovani građani su pozvani da iskoriste priliku da se upoznaju sa stalnom postavkom „Stvaranje moderne srpske državnosti (1804-1903)“, koja prikazuje srpsku istoriju 19. veka.

Besplatan ulaz tokom dvodnevnog praznika biće i u Muzeju Jugoslavije, koji će raditi od 10 do 18 sati, kao i u Muzeju grada Beograda.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike