Potapali su ga, pucali na njega, a on se vraćao kao Feniks: Zavirite u brod koji je pisao istoriju Beograda (FOTO/VIDEO)

05.04.2022

18:46

0

Kada se uđe u unutrašnjost središnje kabine, kao da ulazite u vreme kada su ovim brodom zaista upravljali oficiri i mornari

Potapali su ga, pucali na njega, a on se vraćao kao Feniks: Zavirite u brod koji je pisao istoriju Beograda (FOTO/VIDEO)
brod sava - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Usidren na Savskom pristaništu, kao svedok strahota rata, ali i bezmernog junaštva naših predaka, nalazi se brod "Sava", čijoj su veličini sugrađani mogli da se dive prethodnih par meseci, a od nedavno mogu i da "uplove u njegove odaje" i sa palube osete turbulentnu istoriju kroz koju je prošao.

Priliku da kroče na palubu rečnog monitora "Sava", koji je pisao istoriju, imali su i reporteri 24sedam , a naš sagovornik viši kustos Vojnog muzeja Vuk Obradović nas je proveo kroz to šta posetici mogu da vide, ali i podsetio na nesvakidašnju sudbinu ovog broda.

24sedam/Katarina Mihajlović
Viši kustos Vojnog muzeja Vuk Obradović

- U postavci, posetioci mogu da vide kako je sam brod izgledao, kako su živeli mornari, kao i koju opremu i naoružanje su koristili. Nastojali smo da ovaj borbeni brod rekonstruišemo da bude u svom originalnom stanju kao iz 1904. godine - rekao je za 24sedam viši kustos.

Ovo zdanje od oklopnih ploča, koje su tu da vešto spreče napade neprijateljskih snaga, svojom rekonstrukcijom dobilo je potpuno novi sjaj. Na prostranstvu njegove palube, verno su preneti svi elementi koje je imao brod u svom originalnom stanju, od kormila, preko naoružanja na samoj palubi, ali i pomoćnog čamca. Takođe, tri kruga ofarbana crvenom bojom nalaze se na brodu, kao ožiljci koji su tačno na mestu nastali usred udara koje je brod pretrpeo.

Kada se uđe u unutrašnjost središnje kabine, kao da ulazite u vreme kada su ovim brodom zaista upravljali oficiri i mornari, a sada su tu lutke koje dočaravaju šta su oni tada radili.

Tako, dok je jedan za kormilom, drugi sedi za stolom i gleda u mapu, a pored je i konzerva sa ribom koja se, kako je objasnio viši kustos, koristi za sreću. Kompas, dvogled, karte, lenjir i konopci... ali i mnoštvo fotografija iz autentičnog perioda sa objašnjenjima kada su nastale, uvućiće svakog radoznalog posetioca u taj ratovima obeleženi vek.

Prkosio potapanju i zubu vremena

Rečni monitor "Sava", nekadašnji "Bodrog", imao je veoma bogatu istoriju.

- Dugo vremena je bio zapušten i skoro na rubu propadanja. Međutim, od 2015. godine predat je Vojnom muzeju, izvršena je potpuna rekonstrukcija i on je danas izložen na Savskom pristaništu - navodi viši kustos.

Koliki je njegov značaj, ukazuje i podatak da je on jedan od retkih brodova ovog tipa koji su uopšte sačuvani.

- Ovakvih brodova nije bilo mnogo, a sačuvanih je danas još manje. Brod "Bodrog", kako je bio njegov prvobitni naziv, izuzetno je značajan, jer je njegova istorija mnogo interesantnija od same  tehničke strane - objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da se  sam nastanak ovog broda vezuje za 1904. godinu, kada je i izrađen i kada je bio deo naoružanja rečne flotile Austrougarske monarhije.

- Ovaj brod je bio u prvoj borbenoj grupi koja je ispalila prve hice na Beograd. Napadao je sprsku prestonicu 1914. i 1915. godine, a posle osvajanja, zajedno sa ostalim jedinicama Dunavske flotile, biva angažovan na donjem Dunavu - priča viši kustos Obradović.

Potom je njegova sudbina postala turbulentnija.

- Vratio se da štiti povlačenje austrougarske vojske iz Srbije, 1918. godine, kada se nasukao i bio zaplenjen od strane jedinica srpske vojske. U naoružanju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca nalazio se od 1920, kada mu je i promenjeno ime u "Sava" - objasnio je on.

Službu nastavlja u Aprilskom ratu, ističe naš sagovornik, gde je njegov zadatak bio da štiti Sipski kanal na Dunavu. Međutim, posle neuspeha da zaustavi prodor Nemaca, povukao se prema Beogradu, posada nije mogla da prođe dalje Savom, pa je on ostao nasukan na ušću.

- Potom su ga 1942. godine iz vode izvukle jedinice NDH, odnosno ustaške vojske i onbovile, te je u njihovoj službi bio naredne tri. Oni ga opet potapaju, pa ga JNA vadi iz vode, obnavlja, i sve do sredine XX veka je služio u jugoslovenoj narodnoj armiji, odnosno 163. godine biva izbrisan sa liste efektivnih brodova - objašnjava on.

Rešenjem Muzeja nauke i tehnike, rečni monitor "Sava" je 13. decembra 2005. godine proglašen za kulturno dobro, a 2015. je Ministarstvo odbrane izvršilo otkup broda.

Važno za posetioce

Svi zainteresovani će imati priliku da obiđu rečni monitor "Sava" radnim danima, izuzev ponedeljka, od 10 do 17 sati, a subotom od 10 do 18 i nedeljom od 10 do 14 sati. Grupni obilasci treba da budu najavljeni najmanje tri dana unapred.

Ulaz se naplaćuje, a više informacija o radnom vremenu i organizaciji grupnih poseta uz stručno vođenje može se dobiti pozivom Vojnog muzeja na broj 011 3201 590. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, kao što su kiša i jak vetar, izložbena postavka se zatvara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike