Prvi hitac u Velikom ratu ispaljen je sa ovog broda! Rečni monitor "Sava" biće otvoren za posetioce od 1. aprila (FOTO)

30.03.2022

19:10

0

Svi zainteresovani će imati priliku da obiđu rečni monitor "Sava" radnim danima, izuzev ponedeljka

Prvi hitac u Velikom ratu ispaljen je sa ovog broda! Rečni monitor "Sava" biće otvoren za posetioce od 1. aprila (FOTO)
brod Brankov most (2) - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Jedini preostali brod iz grupe rečnih monitora sa kojih je izvršen prvi artiljerijski udar u Prvom svetskom ratu, i jedan od ukupno 10 plovila tog tipa na svetu, nekadašnji "Bodrog", a sada "Sava", biće otvoren za posetioce od 1. aprila. 

Svi zainteresovani će imati priliku da obiđu rečni monitor "Sava" radnim danima, izuzev ponedeljka, od 10 do 17 sati, a subotom od 10 do 18 i nedeljom od 10 do 14 sati. Grupni obilasci treba da budu najavljeni najmanje tri dana unapred.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Ulaz se naplaćuje, a više informacija o radnom vremenu i organizaciji grupnih poseta uz stručno vođenje može se dobiti pozivom Vojnog muzeja na broj 011 3201 590.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, kao što su kiša i jak vetar, izložbena postavka se zatvara.

Svedok strahota rata

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda, brod "Sava" usidren je na Savskom pristaništu 1. novembra 2021. godine.

Kako je istoričar Dejan Ristić tada rekao za 24sedam, glavni cilj je bio da se brod potpuno restaurira i da bude trajno prezentovan ljudima i tako otrgnut od zaborava.

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Posle serije interresornih sastanaka i formiranja posebne radne grupe koju su činili predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Muzeja nauke i tehnike, "Bodrog" je tada prebačena u Apatin, gde je usledila složena, odgovorna i stručna restauracija ovog svetski značajnog kulturnog dobra - naveo je naš sagovornik.

Upravo sa ovog broda, prvi hitac u Prvom svetskom ratu ispaljen je u pravcu Beograda, 28. jula 1914. godine.

24sedam/Nenad Vujanović
 

- Monitor su kasnije zarobili pripadnici srpske vojske, a u narednim decenijama dobio je i novo ime - "Sava". Tokom Drugog svetskog rata korišćen je u ratnim dejstvima, da bi, po njegovom okončanju, bio potpuno zaboravljen i devastiran - rekao je tada Ristić.

Nepravda

24sedam/Nenad Vujanović
 

O njegovom značaju ranije je pisao i holandski bloger Fabijan Vendring.

- Prvi hici u Prvom svetskom ratu ispaljeni su sa ovog broda na Savi, na tadašnjoj granici između Austrougarske i Srbije, prema Beogradu, glavnom gradu Srbije, u noći 28. i 29. jula 1914. godine. Neverovatno je što je brod preživeo Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, kao i NATO bombardovanje 1999. Uočio sam ga 26. maja 2015. u Beogradu. Bilo je priče da će biti obnovljen, ali u vestima se ništa nije moglo pročitati o tome, pa se napredak nije mogao pratiti. Niko nije znao šta se dešava sa brodom do danas, kada su se ove slike pojavile na društvenim mrežama. Izgleda da će se brod posle restauracije nalaziti na Savi, kod Velikog ratnog ostrva, odakle je sve počelo 2014. godine - napisao je on u svom blogu objavljenom pre četiri godine.

Ovaj brod sada predstavlja jedini preostali bojni brod iz grupe rečnih monitora sa kojih je izvršen prvi artiljerijski udar i jedno je od 10 plovila tog tipa na svetu. Tokom istorije potapan je tri puta, i svaki put se poput Feniksa vraćao na površinu vode.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike