Gradonačelnik Šapić: Popravljen sat na „Geneks kuli” simbol Beograda (FOTO)

12.01.2023

20:52

0

Autor: 24sedam

Ovo remek-delo moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu

Gradonačelnik Šapić: Popravljen sat na „Geneks kuli” simbol Beograda (FOTO)
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

Na inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, sat na „Geneks kuli”, poznatijoj kao Zapadna kapija Beograda, popravljen je posle mnogo godina zahvaljujući angažmanu Grada Beograda i radnika nadležnog komunalnog preduzeća. 

Večeras je sat ponovo pušten u rad, a gradonačelnik Šapić je tim povodom obišao „Geneks kulu” i naglasio da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj jer je 1980. godine, kada je kula izgrađena, predstavljala paradigmu razvoja i budućnosti Beograda.

– Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bilo bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira u čijem će vlasništvu biti „Geneks kula”, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd – rekao je Šapić

 

Ovo remek-delo moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu. 

Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, koji je takođe imao za cilj da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike