Bez dekorativne rasvete na javnim zgradama: Ovo su mere štednje struje koje je preduzeo Beograd!

09.12.2022

08:15

0

Kako su za 24sedam naveli iz Sekretarijata za energetiku, Gradska uprava grada Beograda i sve njene organizacione jedinice su obavezne da sprovode mere štednje

Bez dekorativne rasvete na javnim zgradama: Ovo su mere štednje struje koje je preduzeo Beograd!
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Evropskim gradovima nedavno se pridružio i Beograd u pokušaju smanjenja potrošnje električne energije zbog rekordnih cena struje na tržištima i krize sa ruskim gasom. 

Jedna od mera koje je Beograd preduzeo jeste isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgradama.

Kako su za 24sedam naveli iz Sekretarijata za energetiku, Gradska uprava grada Beograda i sve njene organizacione jedinice su obavezne da sprovode mere štednje.

24sedam/Goran Sivački
 

Govoreći o merama štednje u sekretarijatu navode da se sprovodi isključivanje osvetljenja u svim radnim i pratećim prostorijama kad to uslovi i dostupnost prirodnog svetla dozvoljavaju. Takođe, isključuje se svetlo van radnog vremena, racionalno koriste klime a minimalno se koriste uređaji za dodatno hlađenje ili grejanje prostora, ako za to ima potrebe. Obavezno je gašenje računara i štampača van radnog vremena ili u periodima kada se duže ne koriste, a sprovodi se i postepena zamena starih živinih novim led svetiljkama.

Bez dekorativne rasvete 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Iz Sekretarijata za energetiku su naveli da su oni, kao organizaciona jedinica Gradske uprave grada, preduzeli mere koje se odnose na racionalizaciju potrošnje električne energije za javno osvetljenje, a koje se ostvaruju i kroz isključenje instalacije javnog dekorativnog osvetljenja.

Objekti na koje se ova mera odnosi su sledeći: Stari dvor, Novi Železnički most, Brankov most, Etnografski muzej, Narodna skupština, Stari savski most, Narodno pozorište, Palata Albanija, zgrada Privrednog suda, most Gazela, Muzej Istorije Jugoslavije, Dom Sindikata, kula Nebojša, Beogradska tvrđava- zidine, Pravni fakultet, biblioteka Svetozar Marković, Železnička stanica, studentski dom Lola, kula Gardoš, zgrada SKC, plato ispred GO Zvezdara, Milošev konak, Muzej Nikole Tesle, Akadmeski plato, Kapetan Mišino zdanje, Zadužbina Ilije M. Kolarca, OŠ "Svetozar Miletić", Kosančićev venac - fasade, Karađorđeva - fasade, Filološki fakultet, Gospodska ulica - fasade, zgrade u okruženju Topličinog venca, zgrada Sokolskog doma Stari Dif.

LED osvetljenje

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs
 

Jedna od primenjenih mera uštede električne energije, kako kažu naši sagovornici, podrazumeva i inteziviranje sistemske zamene dotrajalih energetski neefikasnih svetlosnih izvora novim led izvorima osvetljenja. 

- Grad Beograd prepoznajući ovaj problem i izazove u snadbevanju električnom energijom, kao i potrebu za kreiranje mehanizama za uštedu iste, još početkom 2021. godine je definisao i otpočeo realizaciju sistemske zamene dotrajalih, energetski neefikasnih i ekološki neprihvatljivih svetiljki novim svetiljkama sa led izvorima, na području sedam rubnih opština - objasnili su za 24sedam iz sekretarijata.

Takođe, oni ističu da mera koja značajno doprinosi smanjenju utroška električne energije se odnosi i na regulaciju svetlosnog fluksa. 

- Sve navedene mere iz plana uštede električne energije za sve entitete na koje se preporuke odnose, kao i u oblasti javnog osvetljenja će doprineti značajniom uštedama električne energije u narednom periodu - zaključili su za 24sedam iz Sekretarijata za energetiku. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike