Preko dana ih tuku i dave, a noću im kradu robu: Beogradski pijačni prodavci na udaru nasilnika i lopova! Imaju samo jednu opciju

07.12.2022

07:05

0

Prema rečima predsednika Udruženja pijačnih prodavaca Srđana Praštala, pijačni prodavci nisu zaštićeni i jedino se mogu obratiti policiji

Preko dana ih tuku i dave, a noću im kradu robu: Beogradski pijačni prodavci na udaru nasilnika i lopova! Imaju samo jednu opciju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Video-snimak koji je nedavno zgrozio javnost, a na kome je prikazan muškarac kako golim rukama davi ženu, zaposlenu na pijaci na Karaburmi, izazvao je brojna pitanja među sugrađanima kojima nije jasno kako to da na beogradskim tržnicama ne postoji nikakvo obezbeđenje i kome prodavci mogu da se obrate u slučaju fizičkog ili psihičkog maltretiranja?

Naime, na snimku se vidi kako ženi, koja radi na pijaci, prilazi stariji muškarac koji je besumučno davio i udarao po telu, dok su ostali ljudi, kako kupci tako i zaposleni, stajali nemi i gledali zlostavljanje. 

Žena je nakon incidenta posetila lekara, a prema izveštaju koji je dobila ima povrede glave, vrata, ograničeni spazam i stres koji je preživela.

U zvaničnom lekarskom izveštaju, koji je, takođe, objavljen na društvenim mrežama, piše da je žena navela da je povređena od strane poznatog lica, kao i da se požalila na bolove u regiji kičme.

Policajci iz policijske stanice Palilula odmah su reagovali po prijemu poziva da je došlo da narušavanja javnog reda i mira na pijaci “Karaburma”. 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je nadležnoj policijskoj upravi da se od učesnika u događaju i očevidaca uzmu izjave, pribavi video zapis i izveštaj lekara, a da potom detaljni izveštaj dostave na razmatranje kako bi se utvrdilo da li ima obeležja krivičnog dela.

Nažalost, ovo nije usamljeni slučaj nasilja na beogradskim pijacama.

Ko štiti prodavce na pijacama? 

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Prema rečima predsednika Udruženja pijačnih prodavaca Srđana Praštala, prodavci na pijacama nisu zaštićeni i jedina institucija kojima mogu da se obrate jeste policija. 

- Kao i na svakom javnom mestu kada se dogodi neki incident, pijačari se jedino mogu obratiti policiji. Problem je što na beogradskim pijacama ne postoji obezbeđenje, a video-nadzor nekada radi, nekada ne - kaže on za 24sedam.

Praštalo dodaje da, osim fizičkih incidenata, najveći problem predstavljaju i krađe, koje se najčešće na tržnicama odigravaju noću.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Na pijacama obezbeđenje ne postoji ni danju, a kamoli noću. Koliko puta nam se samo desilo da nam pijace budu obijene u toku noći, i da baš tog trenutka kamere za video-nadzor ne rade - ističe naš sagovornik. 

Praštalo navodi da pojedine pijace iz svog džepa plaćaju privatno obezbeđenje da im lopovi ne bi obili tezge u toku noći. 

- Inicijativa od strane JKP "Gradske pijace" ne postoji. Mi smo im već nekoliko puta pisali u vezi sa video-nadzorom i obezbeđenjem na beogradskim pijacama, ali nikakav odgovor od njih nismo dobili - zaključio je naš sagovornik.  

Portal 24sedam poslao je JKP "Gradske pijace" pitanja u vezi sa uvođenjem video-nadzora i obezbeđenja na beogradskim pijacama, međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike