Košava danima "teroriše" Beograđane! Vetar čupa stabla i bandere, evo kako da naplatite štetu ukoliko vam drvo ošteti automobil!

24.11.2022

18:30

0

Nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”

Košava danima "teroriše" Beograđane! Vetar čupa stabla i bandere, evo kako da naplatite štetu ukoliko vam drvo ošteti automobil!
Vetar čupao drveće - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kao i svake godine u ovo vreme, košava već nekoliko dana "teroriše" Beograđane, a nije redak slučaj da pri jakim naletima vetra dođe do lomljenja drveća i grana, koje i te kako mogu da povrede građane ili pričine veliku materijalnu štetu na njihovim automobilima.

Naime, u toku prethodna dva dana na adresu JKP "Zelenilo Beograd" stiglo je 15 prijava građana zbog obaranja i padova većih grana i drveća usled košave i olujnih udara vetra.

- "Zelenilo Beograd" je prethodne noći imalo samo jednu intervenciju u privatnom dvorištu u Sremčici, a usled jakih udara vetra koji su bili utorak na sredu imali smo 15 intervencija zbog pada stabla ili grane. Najviše prijava stizalo je sa gradskih opština Čukarica i Voždovac - rekli su iz "Zelenila Beograd".

Iz ovog preduzeća su istakli i da je u prethodna dva dana prilikom obaranja stabala pričinjena i manja materijalna šteta na automobilima pojedinih građana.

- Apel za sugrađane je da vode računa o tome gde parkiraju vozila - navode iz "Zelenila".

Košava je nanela štetu i građanima u Ohridskoj ulici u Zemunu, gde su oborene dve bandere, te su građani ovog dela Beograda neko vreme bili bez struje.

Stabla su padala i u Žarkovu, gde je na jedan automobil palo veliko drvo koje je vetar iščupao iz korena. Pukom srećom u oba incidenta niko nije bio povređen. 

Kako naplatiti štetu?

Reporteri 24sedam istražili su da li i na koji način građani mogu da nadoknade štetu koja je nastala prilikom pada grane ili drveta.

Naime, ukoliko dođe do ozbiljnih stradanja i povreda, ili je vozilo oštećeno na javnoj površini, nadoknadu je moguće dobiti od JKP “Zelenilo Beograd”.

- Ako padne stablo ili grana sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra i sličnih vremenskih nepogoda, i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake - navode za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

Pixabay/thommas68 (Ilustracija)
 

Naglašavaju da njihovo preduzeće nadoknađuje isključivo štetu koja je nastala na površinama koje su u sistemu održavanja "Zelenila Beograda".

- Ukoliko se sugrađanima dogodi situacija da su povređeni ili da im je vozilo oštećeno, potrebno je da nas kontaktiraju na broj 011/2630-506, gde mogu dobiti precizna uputstva u koju radnu jedinicu "Zelenila" je potrebno da se jave kako bi se sačinio zapisnik o nastaloj šteti, ili putem imejla [email protected], gde mogu da nam daju informaciju o šteti i pošalju fotografiju te štete - kažu iz "Zelenila".

Napominju da neće snositi odgovornost ukoliko je stablo palo iz nečijeg dvorišta na ulicu ili na nečiji automobil, kao ni ukoliko ono pripada fabrici i preduzeću, jer su to sve privatni posedi.

JKP “Zelenilo Beograd”
 

Kako se podnosi zahtev za nadoknadu štete?

Oštećeni građani sami podnose zapisnik o šteti, koji predaju u ulici Rajkova 15 na Novom Beogradu.

- Zapisnik se predaje Komisiji za procenu štete, a zatim se podnosi zahtev za nadoknadu štete u pisanoj formi. Komisija za procenu štete popunjava obrazac Prijava štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u Akcionarsko društvo za osiguranje, koje u najkraćem roku nadoknađuje štetu - zaključili su za 24sedam iz JKP "Zelenilo Beograd".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike