Ministarka Vujović: Nakon više decenija zamenjena kotlarnica u Osnovnoj školi na Zvezdari

09.11.2022

14:06

0

Autor: R.M.

Nakon više decenija grejanja na lož ulje škola će se sada grejati na pelet

Ministarka Vujović: Nakon više decenija zamenjena kotlarnica u Osnovnoj školi na Zvezdari
Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas, zajedno sa predsednikom Gradske opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem, Osnovnu školu „Vladislav Petković Dis“ u kojoj je uz podršku ministarstva kompletno rekonstruisana kotlarnica i time omogućeno da se za grejanje školskih prostorija koristi ekološki prihvatljiviji energent.

Vujović je navela da će se, nakon više decenija grejanja na lož ulje, škola sada grejati na pelet, što je važno za bolji kvalitet vazduha u celom naselju, a posebno za više od 400 đaka koji pohađuju ovu školu.

- Danas smo se uverili da je nova kotlarnica u školi instalirana, spremljene su rezerve peleta i krenulo je grejanje na bolje i zdravije energente. Ovaj projekat je primer dobre saradnje između Ministarstva, Grada Beograda i opštine Zvezdara, ali želim da istaknem i da ovo nije jedina beogradska opština u kojoj realizujemo projekte koji imaju za cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Juče smo razgovarali i sa gradonačelnikom o tome koliko je važno da se maksimalno uključe nadležni sekretarijati, kako bismo zajedno što više projekata uradili i što više kotlarnica u Beogradu zamenili, što mi kao Ministarstvo već i radimo u čitavoj Srbiji. Na taj način svi dajemo veliki doprinos borbi protiv zagađenja vazduha – rekla je Vujović.

Ministarka je pozvala lokalne samouprave da pripremaju projekte kako bi i naredne godine mogle da konkurišu i iskoriste sredstva koja je država namenila za poboljšanje kvaliteta vazduha.

-Sigurna sam da ćemo zajedno realizovati još puno ovakvih projekata, jer to je izuzetno važno za ove mališane, ali i za zdraviju i čistiju budućnost novih generacija – istakla je Vujović.

Ona je najavila i veliku akciju pošumljavanja u oko 30 lokalnih samouprava u Srbiji, dodajući da će se narednih dana saditi i u Beogradu, kao i na teritoriji opštine Zvezdara.

Obilasku kotlarnice u OŠ „Vladislav Petković Dis“ prisustvovali su gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić, direktorka škole Tatjana Galić, kao i članovi Veća Gradske opštine Zvezdara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike