Matija koji boluje od SMA dobio elektromotorna kolica: "Sada ima mogućnost da učestvuje u aktivnostima"

30.10.2022

14:24

0

Majka dečaka Olivera Jovović rekla je da im ta pomoć mnogo znači

Matija koji boluje od SMA dobio elektromotorna kolica: "Sada ima mogućnost da učestvuje u aktivnostima"
Matija dobio elektromotorna kolica - Copyright FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Matiji Jovoviću, učeniku prvog razreda beogradske Osnovne škole "Vojvoda Mišić" koji boluje od spinalne mišićne atrofije, danas su uručena elektromotorna invalidska kolica koja su funkcioneri opštine Savski venac kupili iz ličnih sredstava.

Reč je o akciji pokrenutoj 1. septembra na inicijativu Miloša Vidovića, predsednika opštine Savski venac koja je u školi "Vojvoda Mišić" postavila rampu za prilaz kolica kako bi Matija nesmetano išao u školu, a ubrzo nakon toga i ispred zgrade u kojoj živi.

Vidović je izrazio zadovoljstvo što su ispunili obećanje dato Matijinim roditeljima pre dva meseca.

- Oni su iskazali potrebu za elektromotornim invalidskim kolicima koja nisu bili u mogućnosti da priušte i u dogovoru sa mojim kolegama iz opštine mi smo to obezbedili za Matiju, za njegov svakodnevni lakši život -  rekao je Vidović.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs
 

Dodao je da su ta kolica pristupačna za svaku vrstu terena, i napolju i unutra.

Naveo je da je opština Savski venac postavila rampu za prilaz kolica u školi "Vojvoda Mišić", ali i u još dve osnovne škole na toj opštini - "Isidora Sekulić" i "Radojka Lakić".

- Nastavićemo sa tom praksom, gde god je potrebno. Mi smo opština bez barijera. Ovaj događaj svedoči tome i to ćemo nastaviti da radimo i u naredom periodu - rekao je Vidović.

Majka dečaka Olivera Jovović rekla je da im ta pomoć mnogo znači.

- Dovoljno je pogledati Matiju da se vidi u kojoj meri je ovo značajno pre svega za njega, a naravno i za nas kao porodicu. Drago mi je što živimo na ovoj opštini i što je Matija dobio mogućnost da sa svojim drugarima učestvuje u svim aktivnostima kao da je potpuno zdravo dete - rekla je Olivera.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs
 

Istakla je da je Matija oduševljen i da bi sada po ceo dan bio napolju, što ranije nije bio slučaj.

- Ranije se, čim oseti da je u nekom smislu izopšten, povlačio i želeo da ide kući, a sada bi bukvalno po ceo dan mogao da bude napolju jer je potpuno uključen u sve aktivnosti - rekla je ona.

Istakla je da je ovo veoma važno za Matijinu socijalizaciju jer on, dodala je, ide u školu i prirodno je da bude aktivan u meri u kojoj mu je to sada omogućeno ovim kolicima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike