Beograd proslavlja "Dane slobode": Od danas do 1. novembra biće organizovani brojni kulturni događaji povodom oslobođenja prestonice

19.10.2022

22:19

0

Borba za zajedničku vrednost duboko je usađena u svakom čoveku - kaže gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić

Beograd proslavlja "Dane slobode": Od danas do 1. novembra biće organizovani brojni kulturni događaji povodom oslobođenja prestonice
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Manifestacija "Dani slobode" biće tradicionalno održana, od 20. oktobra do 1. novembra nizom manifestacija.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić istakla je da se manifestacijom "Dani slobode" obeležavaju dva velika datuma iz istorije našeg grada.

Nizom dešavanja na više lokacija u gradu sećamo se 20. oktobra 1944. godine - oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 1. novembra 1918. godine - oslobođenja srpske prestonice u Prvom svetskom ratu, istakla je resorna sekretarka.

Beoinfo
 

- Manifestacijom "Dani slobode" se sećamo ljudi koji su nam omogućili da kulturu i umetnost stvaramo i živimo u slobodi. Kultura, umetnost i svako stvaralaštvo nastaju i razvijaju se samo kao odraz naše slobode - slobode duha, mišljenja i življenja prema univerzalnim vrednostima - istakla je Nataša Mihailović Vacić.

Ukazala da je naš narod u toj borbi za slobodu imao i svoje saveznike - Francuze, Ruse, Amerikance, Engleze, koji su se rame uz rame borili u dva svetska rata sa našim borcima.

- Borba za zajedničku vrednost duboko je usađena u svakom čoveku. Borba koja prevazilazi granice, ujedinjuje civilizacije i briše jezičke i kulturne barijere, te ujedinjuje sve slobodoljubive ljude ovog sveta. Možemo da nastavimo da koristimo i širimo njihovu borbu za slobodu, kako bi u svakom trenutku Beograd i Srbija bili oaza slobode - zaključila je Nataša Mihailović Vacić i pozvala Beograđane, te goste prestonice da u narednim danima posete ovu manifestaciju.

Uz ceremonije polaganja venaca, tradicionalno će biti organizovan defile "Pobeda slobode", koncerti, pozorišne predstave i izložbe na više lokacija u prestonici, najavili su organizatori.

"Dani slobode" se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda, kada se čita proglas u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama povodom dva bitna datuma iz istorije prestonice Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike