Tragedija u zemunskom vrtiću: Jednogodišnja devojčica preminula u snu

15.10.2020

14:01 >> 17:37

0

Autor: A. B.

Hitna pomoć je dugo pokušavala reanimaciju

Tragedija u zemunskom vrtiću: Jednogodišnja devojčica preminula u snu
Copyright Facebook

Danas oko 14 časova u zemunskom vrtiću “Ivin vozić” došlo je do tragičnog slučaja, kada je preminula jednogodišnja devojčica.

Kako javlja “Telegraf.rs”, dete je preminulo u snu.

Hitna pomoć je dugo pokušavala reanimaciju, ali nažalost, bezuspešno.

Iz vrtića “Ivin vozić” u Zemunu nisu hteli da komentarišu slučaj.

Pixabay

Uzrok sindroma iznenadne smrti kod dece je teško objašnjiv

U decembru 2018. godine slična situacija desila se u vrtiću u Vrčinu. Najpre je saopšteno da je devojčica preminula u snu, da bi je lekari uspešnom reanimacijom kasnije vratili u život. Dom zdravlja Grocka, pisali smo, alarmirale su vaspitačice koje nisu mogle da probude devojčicu.

Prema nezvaničnim informacijama, na telu deteta, starosti 12,5 meseci, nisu uočene povrede.

Dve godine ranije desio se i slučaj sa tužnim krajem. U snu je preminuo dečak od dve godine u vrtiću u Malom Mokrom Lugu. Kolima Hitne pomoći prevezen je na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, međutim nakon više od 45 minuta reanimacije na odeljenju intenzivne nege, lekari su konstatovali smrt deteta.

U 2017. godini ista sudbina zadesila je trogodišnjeg sina glumca Srđana Žike Todorovića. Dečak je preminuo je u popodnvnim časovima u porodičnom stanu na Vračaru.

Šta je SIDS?

Kako je moguće da zdrava deca samo zaspu, srce im stane i ona prestanu da dišu? Postoji li nešto što roditelji mogu da urade da predvide ovu situaciju, pitanja su koja javnost postavlja.

– Iskreno, teško. Jedino što eventualno može da pomogne je da se obrati posebna pažnja još na rođenju deteta. Ukoliko se na tim prvim analizama pokaže da dete ima izvesne probleme sa disanjem, srcem ili cirkulacijom, onda pedijatar može da naloži intenzivnije praćenje. Veću pažnju tada mogu da obrate i roditelji na to kako dete diše, kako se ponaša i uzima hranu. Pedijatar za to vreme vodi računa o srčanim i plućnim funkcijama i, ako primeti promene, reaguje na prve znake. Pažljivije posmatranje je jedino što može da se učini – rekao je ranije za Telegraf.rs pedijatar dr Dejan Jonev.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike