Kada će svi Beograđani piti "česmovaču"? Datum sve bliži, a učinjen je još jedan važan korak

05.10.2022

17:20

0

Trudimo se da smanjujemo broj naselja u kojima meštani imaju problem sa snabdevanjem, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić

Kada će svi Beograđani piti "česmovaču"? Datum sve bliži, a učinjen je još jedan važan korak
voda profimedia-0674305355 - Copyright Profimedia

Pitanje urednog vodosnabdevanja jedno je od najvažnijih u gradu, ne samo preko leta, već svakog dana u godini. Ali, izvestan broj naselja i opština još uvek kuburi zbog suvih česama i nedostatka gradske vode, a u poslednje vreme se rešavanju tog problema poklanja sve više pažnje.

Da gradske vlasti rade na rešavanju govori činjenica da je danas u Trstenici, mestu udaljenom oko 16 kilometara od Obrenovca, sa česme je potekla voda iz novoizgrađene vodovodne mreže kojom je obuhvaćemo oko 300 domaćinstava. 

Beoinfo
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Ovom događaju pristvovali su članovi porodice ovog obrenovačkog naselja koji su sa oduševljenjem dočeli gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji im je poručio da će učiniti sve da građani svih prestoničkih opština budu podjednako tretirati. 

- Trudimo se da smanjujemo broj naselja u kojima meštani imaju problem sa snabdevanjem i, kako su me obavestili, praktično će u ovom momentu bez vode ostati samo tri obrenovačka sela od ukupno 26, a nadam se da će vodovod i do njih uskoro doći - naglasio je gradonačelnik.

Kada će svi građani Beograda piti česmovaču? 

Pixabay
 

Bivši direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Strahinja Danilović prošle godine je istakao da će do 2025. godine svi Beograđani piti vodu sa česme. 

On je tada kazao da je jedan od najvažnijih projekata izgradnja magistralnog i distributivnih cevovoda duž Kružnog puta u naselju Leštane, u dužini od oko sedam i po kilometara, koji će biti povezani na magistralni cevovod Makiš–Mladenovac.

Nakon tih radova, stanari u naseljima Vinča i Leštane bi trebalo da se snadbevaju vodom direktno iz prostrojenja za preradu vode "Makiš". 

Dokle se stiglo sa levom obalom Dunava? 

Profimedia
 

Prilikom današnje posete Obrenovcu, Šapić je podsetio da je Grad u proteklih par meseci ušao u proces preuzimanja i priključivanja na vodovod velikog broja domaćinstava duž leve obale Dunava.

- Potrudićemo se, posebno u prigradskim opštinama, da obezbedimo da domaćinstva budu priključena na vodovod. U Barajevu nam je ostalo još selo Manić, za koje se radi projekat za vodu, a u toku je dovođenje vode u naselja Zaklopača i Vinča u Grockoj - precizirao je gradonačelnik.

A, šta je sa Beograđanima? 

24sedam/Goran Sivački
 

Iako žive u gradu sa dve reke, mnogi Beograđani konzumiraju flaširanu vodu, a uprkos činjenici da stanovnici prestonice dobijaju vodu iz izvora površinske i podzemne vode.

Kako su svojevremeno za 24sedam objasnili iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", površinska voda se zahvata iz reka Save i Dunava, a podzemna iz 99 bunara sa horizontalnim drenovima i 45 cevastih bunara.

Profimedia
 

- Zahvaćena sirova voda prerađuje se na pet proizvodnih postrojenja: Makiš, Bele vode, Bežanija, Banovo brdo i Vinča - pojasnili su tada u ovom preduzeću.

Sa druge strane, postrojenja Banovo brdo, Bežanija i deo pogona Bele vode prerađuju podzemnu vodu i tu se primenjuju sledeći tehnološki postupci: aeracija, retenzija, filtracija i hlorisanje.

Drugi deo postrojenja Bele vode, Makiš i Vinča prerađuju rečnu vodu. Savremena tehnologija prerade rečne vode složenijim tehnološkim procesima, pored bistrenja, peščane filtracije i završne dezinfekcije hlorom, obuhvata i ozonaciju i filtraciju vode filterima od aktivnog uglja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike