Beograđani žeđ mogu da utole samo na dve gradske česme sa kojih teče izvorska voda!

17.08.2022

07:30

0

Gradski zavod za javno zdravlje, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, sprovodi redovnu kontrolu kvaliteta izvorske vode sa javnih česama na teritoriji Beograda

Beograđani žeđ mogu da utole samo na dve gradske česme sa kojih teče izvorska voda!
Tan2022-6-20_19124691_2 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Usled tropskih vrućina koje su uveliko "zavladale" srpskom prestonicom, veliki broj Beograđana spas od visokih temperatura pronalazi na gradskim česmama. 

Od 34 česme sa kojih teče izvorska voda u srpskoj prestonici, na samo dve prolaznici mogu da utole žeđ - na izvoru Svete Petke u manastiru Rakovica i u Crkvi Svete Petke na Kalemegdanu. 

Kako su za 24sedam objasnili iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), oni, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, sprovode redovnu kontrolu kvaliteta izvorske vode sa javnih česama na teritoriji Beograda.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Tretman koji prolaze ove izvorske vode im obezbeđuje konstantnu zdravstenu ispravnost. Nažalost, voda sa svih drugih česama sa izvorskom vodom, iako povremeno zadovoljava kriterijume za vodu za piće, nije stabilnog kvaliteta, te se ne preporučuje za korišćenje - naveli su oni. 

Problem sa izvorskom vodom

Najveći problem sa izvorskom vodom, kako pojašnjavaju iz GZZJZ, jeste njena mikrobiološka neispravnost.

- Na sreću, registrovana odstupanja su samo indikator ugroženosti kvaliteta izvorskih voda sa tih objekata i po pravilu ne izazivaju zdravstvene tegobe. Ipak, ne treba zanemariti moguće posledice koje bi nastale usled konzumiranja izvorske vode koja je mikrobiološki neispravna. Pri korišćenju mikrobiološki veoma zagađenih voda, što je redak nalaz, mogu se očekivati simptomi tipični za akutna oboljenja crevnog trakta. Da je to retka pojava, govori podatak da više decenija unazad nisu registrovane hidrične epidemije koje bi bile povezane sa mikrobiološkom neispavnošću izvorskih voda - kažu za 24sedam u GZZJZ.

Milos Tesic/ATAImages
 

Kako naši sagovornici dodaju, fizičko-hemijska odstupanja u većini slučajeva prate mikrobiološku neispravnost, dok se u pojedinačnim slučajevima radi o prirodno povećanom sadržaju pojedinih metala ili minerala (nitrata), a kao posledica specifičnog sastava zemljišta.

- Eventualni poremećaji zdravlja prouzrokovani korišćenjem takve vode ne nastupaju akutno, već samo kao posledica višegodišnje upotrebe takve vode kao vode za piće, odnosno konzumiranja bez ograničenja - ističu oni. 

Table sa obaveštenjem 

24sedam/ Goran Sivački
 

U Beogradu na većini objekata javnih česama postavljene su table sa obaveštenjem građanima da voda nije za piće, nakon prethodnih laboratorijskih ispitivanja i rešenja sanitarnog inspektora. 

- Treba imati u vidu da pojedini nesavesni građani skidaju table sa prethodno postavljenim obaveštenjem. Zbog toga je preporuka za potencijalne korisnike da se pre odlaska na javne česme i izvore sa prirodnom izvorskom vodom informišu o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Ukoliko se voda sa izvorišta nosi kući i kasnije koristi za konzumaciju obavezno je obezbediti higijenski bezbednu (čistu i dezinfikovanu) ambalažu, držati je u rashladnom uređaju (frižideru) i što pre iskoristiti - zaključili su za 24sedam u GZZJZ. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike