Šapić uvodi nova pravila u gradu: Ovo su novine koje se tiču rada komunalnih službi, splavova i rebalansa budžeta

15.09.2022

12:36

1

Autor: 24sedam

Svi radnici javnih komunalnih preduzeća imaće ubuduće jedinstvenu uniformu sa grbom grada Beograda i nazivom preduzeća

Šapić uvodi nova pravila u gradu: Ovo su novine koje se tiču rada komunalnih službi, splavova i rebalansa budžeta
aleksandar šapić Goran Sivački (9) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prva redovna konferencija za novinare u organizaciji gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića održana je danas u 12 časova u Starom dvoru.

Šapić je tom prilikom govorio o temama koje će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta na predstojećoj sednici, među kojima će najbitnija biti rebalans budžeta.

Gradonačelnik je istakao da čitava Evropa ulazi u težak period, koji nije bio očekivan, te da je cena energenata otišla "u nebo".

24sedam/Goran Sivački
 

- Moralo je doći do rebalansa, zato što kada je pravljen budžet nije moglo da se zna da će se dogoditi kriza u čitavom svetu. Mislim da smo uradili dobar posao, uspeli smo izuzetno odgovornim pristupom da nađemo novac za sve gradske opstine. Pokusaćemo da im anuliramo sve nagomilane dugove, od kojih su neki višedecenijski - rekao je Šapić.

Istakao je i da će beogradskoj deci, do 18 godina, kao i zaposlenima u prosveti, biti dodeljeni vaučeri za novogodišnje praznike, kakvi su do sada deljeni na Novom Beogradu.

Splavovi

Gradonačelnik je na konferenciji naglasio i da će se baviti beogradskim splavovima.

- Sredićemo priobalje, uredićemo šetališta i uvešćemo red među splavove bez obzira gde se u Beogradu nalaze. Po prvi put ćemo dobiti odluku gde neće biti mesetarenja. Znaće se tačno gde koji splav može da bude, koja mu je veličina, ko će ga i kako održavati - rekao je Šapić.

Istakao je i da će se regulsati cene, kao i odnošenje otpada i korišćenje infrastrukture, a to će biti rešeno posebnom gradskom Odlukom.

- Ukoliko ne budu ispunili uslove, oni će splavove morati da uklone - rekao je Šapić i istakao da će to, ukoliko bude potrebno, učiniti grad.

Unifikacija radnika svih komunalnih službi

Svi radnici javnih komunalnih preduzeća imaće ubuduće jedinstvenu uniformu sa grbom grada Beograda i nazivom preduzeća.

24sedam/Goran Sivački
 

- Naša javna preduzeća, kao i svi izvođači i podizvođači, će u sledećih 15 do 20 dana biti unificirani. Svi radnici će imati obavežu to da nose kako bi građani znali ko šta radi i na koji način izvodi radove - rekao je gradonačelnik.

Raskid ugovora sa Kentkartom?

Šapić je istakao da je Grad blizu sporazumnog raskida ugovora sa Kentkartom (sistem Beogradske kartice, poznat pod starim imenom "busplus").

- Čim budemo formirali naše preduzeće za prodaju karata i kontrolu, novac će direktno ići na račun tog preduzeća - istakao je prvi čovek grada.

Naveo je i da su razgovori bili korektni i da će grad, na kraju, preuzeti i samu kontrolu, a da će ceo posao biti obavljen verovatno i bez plaćanja penala.

24sedam/Goran Sivački
 

Novi sekretarijat

Kako je istakao Šapić, grad planira da Sekretarijat za inspekcijske poslove, kao i Sekretarijat za poslove komunalne policije i deo službe Beoinfo bude integrisan u jedinstveni sekretarijat za inspekciju, nadzor, pomoć i komunikaciju.

- Želimo da umrežimo sve službe. Neophodno je da one komuniciraju i sarađuju na dnevnom nivou - rekao je gradonačelnik.

Istakao je i da se komunalni milicajci više neće tako zvati.

- Moj predlog je da se on zove beogradsli lični - asistent, nadzornik, pomoćnik... uz čiji naziv bi stajao akronim "beli" od "beogradski lični". Komunikacija sa građanima će biti takva da njemu na ulici može da priđe bilo ko i da u roku od najviše 72 sata dobije informaciju koja se tiče Gradske uprave - zaključio je prvi čovek grada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike