Hit fotka izazvala buru: Da li komšija sme da suši veš između dva drveta pred zgradom?

15.09.2022

08:00

0

Sve što narušava izgled zgrade, nije dozvoljeno, rekao je za 24sedam Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika

Hit fotka izazvala buru: Da li komšija sme da suši veš između dva drveta pred zgradom?
Sušenje veša/Ilustracija - Copyright Profimedia/Printscreen/Twitter

U većini beogradskih zgrada nekada su postojale vešernice - zajedničke prostorije u kojima su stanari mogli da unesu i osuše svoju garderobu. Međutim, danas je situacija sasvim drugačija, pa neretko komšije kače veš gde stignu.

Naime, s obzirom da takve prostorije gotovo da ne postoje u novijim zgradama, dok su ih u starim višespratnicima uglavnom stanari "prisvojili", pojedini Beograđani počeli su da iznose i suše veš po hodnicima, kao i ispred zgrada, na kanapu između dva drveta.

Ali, tu se javlja problem, jer ne voli svaki komšija da udahne omekšivač po izlasku iz stana.

Printscreen/Instagram/serbialive_beograd
 

Sve što narušava izgled zgrade, nije dozvoljeno

Kako je za 24sedam objasnio Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika, sušenje veša u hodnicima i ispred zgrada nije dozvoljeno.

- Sve što narušava izgled zgrade nije dozvoljeno, mada mnogi kače veš gde stignu. Ako nekome od stanara smeta veš koji je okačen na žici ispred zgrade između dva drveta, može da se obrati upravniku ili komunalnoj inspekciji. Inspekcija može da naloži upravniku da skloni tu žicu gde se kači veš, pošto je pitanje da li će oni da zateknu taj veš ili ne. Ako ga zateknu i utvrde čiji je veš, komunalna inspekcija, prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, nadziranom subjektu daje rok od 15 dana da reguliše i ukloni žicu - kaže Spasić.

Printscreen/Instagram/serbialive_beograd
 

Takođe, naš sagovornik ističe da hodnici ne služe za širenje veša.

- Hodnici moraju da budu prohodni, maltene ni cveće, iako je lepo, ne bi smelo da se tu drži, bez zajedničke saglasnosti. S obzirom da u jednoj stambenoj zajednici žive i mala deca, odnosno da roditelji kroz hodnike prolaze sa kolicima, niko ne sme da "zakrči" taj prostor i onemogući drugome da nesmetano izađe ili uđe u svoj stan - navodi Spasić.

Dodaje kako su ovakve situacije najčešće na poslednjim spratovima, jer stanari računaju da tu niko ne prolazi, sem ljudi sa tog sprata, i automatski prisvoje "više nego što bi trebalo".

Profimedia
 

Štetno po zdravlje

Pojedina istraživanja pokazala su da sušenje odeće u zatvorenom prostoru podiže nivo vlage u vazduhu za do 30 odsto, čime se stvaraju idealni uslovi za razvoj gljivičnih spora, posebno Aspergillus fumigatus, koje se lako udišu i unose u organizam.

Zbog toga je sušenje veša u hodnicima ne samo pitanje kulture stanovanja u stambenim zgradama, već i pitanje zdravlja svih stanara, jer vlaga koja nastaje od sušenja veša u zatvorenim prostorima utiče na stvaranje plesni, memle i alergena štetnih po zdravlje svih stanara u zgradi. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike