Autor skulpture srpskog pesnika: Raša Popov je čarobnjak, mističan vilenjak i čuvar dečjeg carstva

19.10.2020

07:00 >> 10:39

0

Neka građani otvore knjigu koju čika Raša čvrsto drži u ruci i neka u njoj sretnu svog čika Rašu i njegovu maštu - rekao je Boris Deheljan

Autor skulpture srpskog pesnika: Raša Popov je čarobnjak, mističan vilenjak i čuvar dečjeg carstva
Copyright Promo/Boris Deheljan/Befunky

Umetnik Boris Deheljan autor je skulpture srpskog književnika Raše Popova, čiji je plato svečano otvoren u subotu u Ulici 27. marta. Skulptor je za 24sedam govorio o svojoj tehnici stvaranja, kao i ljubavi prema publicisti, glumcu i dugogodišnjem televizijskom novinaru čija su dela obeležila detinjstvo mnogih građana.

Inicijativa za izradu skulpture srpskom književniku potekla je od izraelske kompanije, ali i od samog autora, kao poštovaoca lika i dela Raše Popova.

– Čika Raša, čarobnjak, mističan vilenjak i čuvar dečjeg carstva, svojim delima „Čarobnjakov SMS“ i serijom „Šešir bez dna“ nekako se uklopio u moju maštu i tehniku. Gledajući emisije u kojima je čika Raša gostovao, slušajući ga kako opisuje svoje detinjstvo u Mokrinu na samoj granici s Rumunijom i govori o tome s kakvom ljubavlju je smišljao dečje priče, kao i da mu je želja bila da bude klovn i da može da zasmejava decu raznoraznim „glupostima“, prirastao mi je srcu, jer se ja osećam slično kao i on, zarobljen u svetu beskonačne i razigrane mašte. On je za mene veliki intelektualac i maštar. Čarobnjak – priča skulptor.

Promo/Boris Deheljan

Kaže da je skulpturu pravio od šrafova, armature, žica, lima, flahova i drugih metalnih profila.

– U samu figuru sistemom zavarivanja CO2 aparatom spojeno je više od 10.000 sitnih metalnih elemenata. Gigantskih je dimenzija, kao što je i Raša Popov gigant u srpskoj modernoj literaturi za decu i odrasle. Njena visina je 251 centimetar, širina 110, a masa figure iznosi 300 kilograma – kaže on za 24sedam, i dodaje da je proveo više od 2.000 sati radeći na njoj, kao i da je statua poklon gradu Beogradu.

Promo/Boris Deheljan

Deheljan kaže da je zadovoljan reakcijama posle otkrivanja skulpture, jer se iza nje krije mukotrpan, jedinstven, unikatan i neponovljiv rad koji je bio plod njegove imaginacije tog trenutka.

– Zanimljivo je to što svi komentarišu kišobran, cipele, sako, bradu, a niko ne komentariše knjigu koju čika Raša čvrsto drži u ruci ispod kišobrana i koju je najviše voleo. Nju nek otvore i nek u njoj sretnu svog čika Rašu i njegovu maštu. Možda se tad njihova i moja mašta sretnu i upoznaju. Čika Raša bi to voleo – navodi skulptor.

Promo/Boris Deheljan

On je posle epohalne izložbe u Parizu, na kojoj je izlagao pored francuskog filmskog režisera i producenta poznatog po delima „Amelija Pulen“ i „Delikatesna radnja“, ali i mnogih drugih svetski poznatih umetnika, dobio nekoliko ponuda da radi i stvara u inostranstvu.

– Ova situacija sa koronom, koja je i mene pogodila, zaustavila je i promenila sve. Mnoge ideje su tu, a da li će se realizovati, zavisiće od novca. Do tada su one u mojoj glavi i raduju me – zaključuje umetnik.

“Samouk sam, ali sam učio iz istih knjiga kao i drugi umetnici”

Promo/Boris Deheljan

Deheljan kaže da je imao učitelje, ali da iza njega stoji dugotrajan i naporan rad.

– Samouk sam, ali sam učio iz istih knjiga kao i mnogi drugi umetnici – dodaje on.

Promo/Boris Deheljan

Umetnikova poznatija dela su i bista Branislava Nušića, skulpture u prirodnoj veličini muzičara Džimija Hendriksa i Majlsa Dejvisa, zatim skulptura Valtera (Bata Živojinović).

– Tu je i bista Muhameda Alija, kao rekvizit u filmu Miroslava Momčilovića „Vikend sa ćaletom” koji će biti u bioskopima krajem ovog meseca i u kojem sam bio angažovan kao scenograf. I dvadesetak drugih manjih skulptura koje se sada nalaze u privatnim kolekcijama, a građani Srbije mogli su da ih vide na izložbama u Galeriji „Štab-Neon”, Kulturnom centru Čukarica, Paviljonu „Cvijeta Zuzurić”, Galeriji „Dunav osiguranja” i drugim – navodi skulptor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike