Dan kada je Beograd bio kao užarena lopta! Izmereno je 43,6 stepeni Celzijusa, to je apsolutni rekord

29.06.2022

18:15

0

Meteorolog Đorđe Đurić otkriva za 24sedam koje godine je oboren rekord

Dan kada je Beograd bio kao užarena lopta! Izmereno je 43,6 stepeni Celzijusa, to je apsolutni rekord
vrucina bgd copy - Copyright 24sedam/ Sivački, Pixabay

Vest da će ove nedelje živa da ide do 37. podeoka mnogi Beograđani dočekali su sa dubokim uzdahom, jer je toplotni talas "nemilosrdan". Ali oni koji pamte nekoliko leta unazad, znaju da je to znalo da bude i "gore" i da su temperature bile veće u ne tako dalekoj prošlosti.

Naime, iako su merenja temperature vazduha u prestonici počela da se vrše još u 19. veku, tačnije 1888. godine, meteorolog Đorđe Đurić za 24sedam kaže da je najtopliji dan od tada zabeležen upravo u novijoj istoriji. 

- To se dogodilo u skorijoj prošlosti, odnosno 24. jula 2007. godine, kada je izmereno rekordnih 43, 6 stepeni Celzijusa. Tome je prethodio niz vrelih dana, koji je "kulminirao" - naveo je Đurić.

Upravo, tada je talas vrućina zahvatio Srbiju i to počevši od 15. jula sa vrhuncem 24., kada su i zabeleženi i oboreni rekordi temperatura u našoj zemlji. Tada su toplotni talas pratile temperature koje su u pojedinim delovima Srbije bile oko ili malo iznad 40 stepeni.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Meteorolog navodi da je jako malo dana, u istoriji merenja, zabeleženo sa temperaturom većom od pomenute.

- Pre toga je najviše ikada maksimum bio 42, 8 u Beogradu, to je bilo 40ih godina prošlog veka - kaže Đurić.

On naglašava da ne bi trebalo da se vezuje najtoplije leto sa najtoplijim danom.

- Imali smo primere 2012., 2015. i 2017. godine kada su zabeležene temperature od 38 stepeni Celzijusa, ali su one bile u kontinuitetu - objasnio je meteorolog.

Printscreen / 24sedam / Katarina Mihajlović
 

I dok je sa jedne strane temperaturni skok, od 15 do 20 stepeni, u kratkom vremenskom roku praktično nemoguć, pad temperature je nešto čemu smo mnogi svedočili.

- Upravo to se dogodilo pre nekoliko dana, sa padavinama pale su i temperature i to su svi stanovnici prestonice osetili - naveo je Đurić.

S druge strane, objašnjava kako su takozvane tropske noći pojava koja se dešava svake godine, te da se pod njima smatraju temeprature oko 20 stepeni Celzijusa posle ponoći do jutarnjih časova.

- One se vezuju za letnji deo godine. Ipak, nekada ih je bilo znatno manje dok je sada taj broj veći, naročito u Beogradu, jer je ovo jedna urbana sredina, pa tokom noći dođe do "isparavanja betona" - rekao je naš sagovornik.

Najhladniji dan u istoriji srpske prestonice bio je 10. januar 1893. godine kada je izmereno minus 26,2 stepena Celzijusa.

Spas od tropskih vrućina

Grad Beograd je zbog najavljenih vremenskih prilika preduzeo preventivne mere u uslovima visokih temperatura, pa će u narednom periodu, kada su najavljeni tropski dani i prognozirana temperatura iznad 30 stepeni, cisterne sa vodom za piće biti postavljene na prometnim mestima u gradu, u najtoplijem delu dana.

Beoinfo
 

Pitka voda je namenjena svim građanima za osvežavanje i rashlađivanje. Cisterne sa vodom za piće će se nalaziti na Trgu republike – TC „Staklenac”, na Beogradskom sajmu – smer ka Čukarici, kod Opštine Novi Beograd – kružni tok, uz zgradu Gradske opštine i na Zelenom vencu.

Takođe, na teritoriji grada Beograda biće omogućen i neometan rad svih javnih česama i fontana koje su u nadležnosti javnih komunalnih preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija” i „Zelenilo – Beograd”.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike