Privatni prevoznici od marta čekaju na više novca od Grada Beograda: Da li to znači da će poskupeti karte za putnike?

15.08.2022

17:45

0

O ovoj odluci će se raspravljati na predstojećoj sednici Skupštine grada Beograda, koja bi najverovatnije trebalo da se održi u ovom mesecu

Privatni prevoznici od marta čekaju na više novca od Grada Beograda: Da li to znači da će poskupeti karte za putnike?
Vozač autobusa - Copyright Profimedia

Privatni prevoznici od marta čekaju na odluku grada Beograda o povećanju cene prevoza po pređenom kilometru od 10,34 odsto. 

Naime, privatnici imaju ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beograda u kojem piše da ukoliko se troškovi, poput cene evrodizela i bruto zarade, povećaju i pređu pet odsto, oni imaju pravo da dva puta godišnje, u martu i septembru, podnesu zahtev za povećanje cene prevoza po pređenom kilometru. Ista situacija važi i za Grad Beograd, ukoliko ti parametri padnu ispod pet odsto, nadležni mogu da traži da se smanji cena prevoza po pređenom kilometru. Dakle, proces je obostran. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

O ovoj odluci će se raspravljati na predstojećoj sednici Skupštine grada Beograda, koja bi najverovatnije trebalo da se održi u ovom mesecu.

Ukoliko se na sednici Skupštine usvoji zahtev privatnih prevoznika, to znači da će Grad njima ubuduće isplaćivati 200,59 dinara po pređenom kilometru (bez PDV-a), umesto dosadašnjih 181,79 dinara. 

Da li će novo povećanje cene prevoza po pređenom prevozu značiti i veću cenu karata za putnike, tek treba da bude odlučeno. 

Povećanje tražili još u martu

Profimedia
 

Prema rečima Draga Tošića, direktora Konzorcijuma privatnih prevoznika, oni su u martu podneli zahtev za povećanje cene rada, međutim, na to odobrenje i dalje čekaju. 

- Mi sa Gradom imamo sklopljen ugovor o javno-privatnom partnerstvu regulisan Zakonom o javno-privatnim partnerstvima, gde je definisano kako se cena po pređenom kilometru povećava, a kako smanjuje, sve u zavisnosti od parametara. Podneli smo zahtev u martu i još uvek čekamo na odluku Grada. Obećano nam je da će cena biti povećana na prvoj sednici Skupštine grada, ali još uvek nije poznato kada će ona biti održana - objasnio je Tošić za 24sedam

Naš sagovornik dodaje da ako sednica ne bude održana do kraja avgusta, to će biti katastrofalno za njih. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Cene goriva su otišle gore, mi smo morali da podignemo kredite kako bismo sačuvali vozače. Uslovi su nam katastrofalni! U ugovoru jasno piše da ukoliko se steknu uslovi za povećanje cene prevoza po pređenom kilometru, Grad odmah mora da reaguje - ističe Tošić. 

On podseća da su i prošle godine čekali nekoliko meseci da se njihov zahtev usvoji. 

- Zahtev koji smo podneli prošle godine u septembru, Grad je usvojio tek u martu ove godine. A kako su se stekli uslovi za ponovno povećanje cene prevoza, mi smo zahtev podneli 27. marta, i od tada čekamo na njegovo usvajanje - navodi naš sagovornik. 

Tošić podvlači da ukoliko padne cena goriva i ostalih stavki iz ugovora, Grad mora da im dostavi aneks ugovora za smanjenje cene prevoza po pređenom kilometru.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike