Zašto se čeka na taksi "odavde pa do večnosti": Dobili smo odgovor koji svi Beograđani traže mesecima

29.12.2021

10:45

0

Dešava se da pojedini korisnici usluga prevoza četvorotočkašima čekaju više od pola sata, neki i po 45 minuta

Zašto se čeka na taksi "odavde pa do večnosti": Dobili smo odgovor koji svi Beograđani traže mesecima
Ukrao taksi vozilo, pa se slupao: Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Pixabay

Zašto ne možemo da dobijemo taksi "na vreme", odnosno onda kada nam je najpotrebniji, posebno u poslednjih nekoliko nedelja.

Pre svega, gužva u saobraćaju diktira prolazno vreme i svaki drugi uzrok, to jest traženje istog, potpuno dešava se da pojedini korisnici usluga prevoza četvorotočkašima čekaju više od pola sata, neki i po 45 minuta. je besmislen.

Ipak, dešava se da pojedini korisnici usluga prevoza četvorotočkašima čekaju više od pola sata, neki i po 45 minuta.

Pixabay
 
Šta se događa?

Taksija ima manje nego prethodnih godina na ulicama i to je primetno, što zbog otkaza koji se događaju, što zbog pandemije koja je mnogima promenila način života.

Kako nam je rekao M.M. poslednja dva meseca taksi, koji inače koristi za odlazak na posao, čeka i po 30, 40 minuta.

-Zovem različita udruženja, koristim i aplikaciju, ali je baš postalo problematično. Ne znam šta je razlog- istakao jež za 24sedam.

Manjak radnika je uočljiv, a kada se tome dodaju praznici, odlasci preko i odmori... Računica je jasna. Takođe, vozači su mahom stariji sugrađani koji imaju iskustva za voloanom, dok mladi posežu za drugim poslovima i izbegavaju ove vrste rada, pokazuju statistički podaci.

A šta kažu taksisti?

Profimedia
 

 

Iz Udruženja taksista Beograda (SITAB) poručuju da su u gužvi uglavnom "kad ne treba".

- Svima je očigledno o čemu se radi, gužve su takve kakve jesu, protok saobraćaja je uobičajen sa brzinom od 10, 12 kilometara na sat. Koliko god imate taksija, nemoguće je... Pune su taksi stanice od 10 ujutru do jedan popodne, ali nema ljudi. Onda u špicu krenu pozivi.

Vladimir B. je za 24sedam opisao i situaciju u kojoj se nedavno našao.

- Od Dunav stanice do Politike nisam mogao da se krećem normalno, trebalo mi je pola sata, potom od SIV-a do Slavije vožnja od 680 dinara, od pola pet do pola šest sam vozio... Zamislite kakav je haos. Evo baš jutros sam od Čarlija Čaplina do Dedinja putovao pola sata.Zaista ne znam šta se dešava, mnogo kola ima, došlo je mnogo ljudi iz inostranstva, iz unutrašnjosti - kazao nam je.

- Da imamo helikoptere, da vršimo teleportovanje stranaka, ne može! Fizički kroz ovaj grad ne može da se prođe. Toliki je broj automobila da ovo više ne može da se podnese. Nije samo problem u taksiju. Pitajte ljude koji čekaju autobus, tramvaj. Svi koji se bave javnim prevozom imaju isti problem. Protok je takav - jasan je zaključak. Sve se vrti oko toga, oko protoka i brzine - kaže ovaj taksista.

 Naveo je takođe da oni traže da taksi prevoz poskupi jer su troškovi izjednačeni sa zaradom. Sad je start 170 dinara, mi smo tražili da bude 300 dinara. Svi su ostali skočili za 30 odsto, kilometar da bude 80 dinara po prvoj tarifi, 100 po drugoj.Taksi prevoz se ne isplati taksistima- zaključio je. 

Inače, mnoge svetske sile kubure sa sličnim problemima, a platforme za prevoz primorane su da povećaju cene rada zbog nezainteresovanosti ljudi.

Ono što je zaključak, jeste da ćete u novogodišnjoj noći, ali i onima nakon nje, čekati na taksi ili neku drugu vrstu usluge tog tipa, dok se u "kritičnim satima" ni ne nazire vreme dolaska vozila na bilo koju adresu.

Taksi stanice su poluprazne, ali će možda i to biti brža opcija nego da čekate na telefonu operatera po nekoliko desetina minuta.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike