GSP traži više novca od Grada Beograda: Da li to znači da će cena karte poskupeti?

16.01.2021

18:00 >> 09:09

0

Ovo preduzeće navodi da je za 2021. planirana vrednost ugovora od 14,5 milijardi dinara, isto koliko je iznosila i u 2020. godini

GSP traži više novca od Grada Beograda: Da li to znači da će cena karte poskupeti?
Copyright ATA Imges/Antonio Ahel

Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) zatražiće ove godine više novca od Grada Beograda, što bi, ukoliko mu to bude odobreno, značilo ili povećanje cene karata ili dodatno izdvajanje iz gradskog budžeta za javni prevoz.

Naime, GSP će tražiti veću cenu po pređenom kilometru, jer u dokumentu koji je Nadzorni odbor preduzeća usvojio krajem prethodne godine piše da je za 2021. planirana vrednost ugovora od 14,5 milijardi dinara, isto koliko je iznosila i u 2020. godini.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– U toku 2020. za potrebe utvrđivanja cene koštanja ostvarenog transportnog rada, GSP je sproveo postupak javne nabavke. Mašinski fakultet i Institut za istraživanje i projektovanje u privredi izradili su Projekat analize cene koštanja prevoza u elektropodsistemu. Na osnovutoga, Sekretarijatu za javni prevoz predloženo je povećanje cene ostvarenog transportnog rada po pređenom kilometru za tramvajski, trolejbuski, e-bus i e-mini podsistem. Zato će u drugoj polovini 2021. da se rebalansom budžeta Grada poveća ugovorna vrednost sa Sekretarijatom, shodno povećanju cena za ostvareni rad u elektrosistemu – navodi se u dokumentaciji.

Cene po pređenom kilometru

Cene koje Grad Beograd plaća GSP-u po pređenom kilometru, a koje su predviđene ugovorom o realizaciji obavljanja komunalne delatnosti prevoza putnika su sledeće:

  • za solo trolejbus cena je 219 dinara
  • za zglobni trolejbus 284 dinara
  • za zglobni tramvaj 229 dinara
  • za multiplicirani 344 dinara
  • za “švajcarca” 206 dinara, a sa prikolicom 263 dinara
  • za “španca” 253 dinara
  • za e-bus 219

O tome kolike će sada biti naknade, informacija u dokumentima nema.

Pročitajte još

Iako će, po svemu sudeći, šteta pasti na leđa građana, gradski čelnici uveravaju da poskupljenja mesečnih karata za prevoz neće biti.

Linije koje održava GSP

Gradsko saobraćajno preduzeće trenutno održava 87 autobuskih linija – sve tramvajske (12) i trolejbuske linije (6), na jednoj e-bus liniji i minibus liniji.

Od juna 2020. godine, rade i na 13, od 24 linije noćnog prevoza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike