Šapić: Do kraja avgusta Plan stabilizacije za predstojeću zimu

22.07.2022

12:18

0

Najvažnije je da Grad Beograd dočeka spremno predstojeću jesen i zimu

Šapić: Do kraja avgusta Plan stabilizacije za predstojeću zimu
Tan2022-7-1_12559519_0 - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

Grad Beograd će do kraja avgusta uraditi pregled stanja i izaći sa Planom stabilizacije, kako bi Beograđani spremno dočekali predstojecu zimu, najavio je danas gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Taj Plan naći će se pred pred odbornicima Skupštine grada krajem avgusta ili početkom septembra, a kako bi se glavni grad prilagodio novonastaloj energetskoj i ekonomskoj krizi u svetu.

- Obilazimo gradske i prigradske opštine, gradska javna preduzeća i sekretarijate, a kako bi se prilagodili okolnostima na koje niko nije mogao da računa, pogotovo kada je rađen budžet na kraju prošle godine, rekao je Šapić za TV Hepi, a saopštila Gradska uprava.

On je ukazao i da se svet promenio od kada je počeo sukob u Ukrajini, dok sada sve državne institucije, uključujući i Grad Beograd gledaju kako da se adapritaraju novoj situaciji, a sve kako bi gradani što manje osetili posledice energetske i ekonomske krize.

Prema Šapićevim rečima, najvažnije je da Grad Beograd dočeka spremno predstojeću jesen i zimu.

- Gledaćemo da u narednom periodu prilagodimo naše prioritete, a da pritom ne odustanemo od kapitalnih projekata za razvoj srpske prestonice. Pratićemo stanje u Evropi i svetu, te u skladu s tim pokušamo da prilagodimo čitav gradski sistem i stavimo ga u službu građana. A, to je da nam tokom zime domovi, škole i vrtići budu topli, da nam gradska preduzeća funkcionišu i komunalni red bude na zavidnom nivou, rekao je Šapić.

On je istakao da novo rukovodstvo Grada mora da se bavi temama kojima se predhodne vlasti nisu morale baviti više od dve decenije, odnosno od sankcija devedesetih godina prošlog veka.

- Sada razmišljamo da li ćemo da imamo dovoljno gasa, nafte i drugih energenata. To je pitanje koje se rešava na nacionalnom nivou i siguran sam da će predsednik Vučić, kao reprezent te politike uspeti da ih prevaziđe, a mi koji vodimo velike lokalne sisteme, odnosno gradove Beograd, Novi Sad,Niš i Kragujevac spremno dočekamo period pred nama, ukazao je gradonačelnik.

Kada je reč o najavaljenim ekstremno visokim temperaturama vazduha, Šapić je istakao da se Grad uradio sve što je u njegovoj nadležnosti.

- Postavili smo cisterne na svim ključnim mestima u gradu, takođe smo pojačali snabdevanje vodom gde je to moguće, te apelujemo na građane da budu umereni u korišćenju klima uređaja i u potrošnji vode, u meri koliko je to moguće, rekao je Šapić.

On je naglasio da će se sa dobrim projektima nastaviti i ubrzaće se njihova realizacija, ali da će se izvući pouke iz svega što nije bilo dobro, te podsetio da je odlučio da se uhvati u koštac sa ključnim problemima u Gradu, kao što je javni prevoz koji je decenijski problem koji niko nije želeo da rešava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike